Φοβούμεθα ότι με την τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, πέραν της αριθμολαγνείας η οποία τον χαρακτηρίζει, έδειξε ότι έχει παντελώς άγνοια κινδύνου και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο.
Συγκεκριμένα:
Α) Επικαλείται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκάλεσαν τη διόγκωση του κράτους και το διπλασιασμό των δημοσίων υπαλλήλων, από 327.000 το 1981 σε 596.000 το 2004. Γνωρίζει ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (άραγε πόσοι επιπλέον προσελήφθηκαν την τελευταία τριετία;), περίπου 1.000.000.
Β) Επαίρεται για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για πρώτη φορά κάτω του ορίου του 3% και πλησίον του 2,6%, αλλά αποκρύπτει ότι μετά την απόρριψη της αναθεώρησης του ΑΕΠ πρέπει να διαφοροποιηθούν τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού επί τα χείρω.
Γ) Επικαλείται αύξηση των εσόδων και μείωση της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι αποτέλεσμα εκβιασμών από την εφορία κυρίως προς τους μικρομεσαίους, όταν ακόμα και για περαιωμένες υποθέσεις-ελέγχους, καλούνται για επανέλεγχο. Για την μη εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ εκ μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας (στενάζει η αγορά).
Δ) Ομιλεί για ρυθμούς ανάπτυξης περί το 4% του ΑΕΠ όταν η ανάπτυξη αυτή είναι πλασματική (ουχί δομική) και οφείλεται περιστασιακά στην εγχώρια ζήτηση, στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
Ε) Καυχιέται για την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όταν γνωρίζει ότι το 21% του Ελληνικού Λαού ζει με εισόδημα κάτω του ορίου φτώχειας (περίπου 500ευρώ μηνιαίως).
ΣΤ) Παρουσιάζει ως επιτυχία την μείωση του δομικού πληθωρισμού στο 3,2%, αγνοώντας ότι 500 είδη σούπερ μάρκετ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα απολύτως βασικά είδη διατροφής, έχουν αυξηθεί από πέρυσι έως και 15%.
Ζ) Επενδύσεις: Ισχυρίζεται ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση όταν μελέτη του ΟΗΕ μας κατατάσσει στην 114η θέση από την 128η (και τούτο λόγω πώλησης της εμπορικής τράπεζας) επί συνόλου 141 χωρών, ενώ βάσει των δυνατοτήτων της χώρας θα μπορούσε να είναι στην 35η θέση.
Η) Ανταγωνιστικότητα: Στο θέμα αυτό οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού αποδεικνύουν αβελτηρία ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ενσυνείδητα ψέματα καθότι μια ματιά στο πολύ υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αρκεί για να φανεί η απώλεια (ουχί αύξηση) της ανταγωνιστικότητας.
Θ) Γ΄ ΚΠΣ: Θεωρεί ως επιτυχία ότι έχουμε φτάσει στο 45% απορροφητικότητα επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορροφήσει μόλις το 21% ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι η απορροφητικότητα να είναι πολύ υψηλότερη-απαιτείται αιδώς.
Αλλά για όλα τα παραπάνω, τις ανακολουθίες, τα ψέματα …δε χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις αρκεί να δει κάποιος την απάντηση που έδωσε ο υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι "άλλο όταν είσαι στην κυβέρνηση και άλλο όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες".
Τα σχόλια περιττεύουν.
Λεβαντής Κωνσταντίνος
Γραμματέας ΟΚΕ ΛΑ.Ο.Σ
Εθνικής Οικονομίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου