12/1/08

«Σεμνά» και «ταπεινά»


Του Μιχάλη Χάνδακα*

Εμείς τα γράφαμε τα τελευταία χρόνια για όσα περίεργα συμβαίνουν στην Κυνόσουρα και στην Πούντα, τον ιστορικό χώρο των Αμπελακίων της Σαλαμίνας αλλά δεν ίδρωνε το αυτί κανενός. Τώρα, μετά την πτώση Ζαχόπουλου από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας του, άνοιξε η όρεξη για αποκαλύψεις. Διαβάζουμε στις εφημερίδες, ακούμε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ αλλά και σε διάφορες συζητήσεις για τις ύποπτες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όσον αφορά σε αποχαρακτηρισμούς αρχαιολογικών χώρων αλλά και για την εγκατάσταση και λειτουργία ναυπηγείου και SLOP εντός της κηρυγμένης ως ιστορικής αρχαιολογικής περιοχής των Αμπελακίων. Στην περιοχή που έγινε η περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας, από τα πιο κορυφαία ιστορικά γεγονότα όλου του κόσμου. Είναι δυνατόν να υπάρχει βιομηχανική ζώνη σε ιστορική περιοχή; Πώς το ΚΑΣ, ο ρόλος του οποίου υποτίθεται είναι να προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, δίνει το πράσινο φως για δραστηριότητες που την καταστρέφουν; Αυτά τα εύλογα ερωτήματα είχαμε θέσει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά κυριαρχούσε η σιωπή. Καμία αντίδραση. Πας στη Βιέννη και ελλείψει ιστορίας οι Αυστριακοί «πουλάνε» Μότσαρντ, Στράους και την πριγκίπισσα Σίσσυ! Και πας στη Σαλαμίνα και βλέπεις την αρχαία μας κληρονομιά να καταστρέφεται, να αφανίζεται ανάμεσα σε ναυπηγικές μονάδες και SLOPS με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ!

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με σκανδαλώδεις γνωμοδοτήσεις του ευθύνεται για το κλείσιμο των 7 καταστημάτων στην Πειραϊκή αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο κάποια άλλα καταστήματα που έχουν επεκταθεί παράνομα στην ίδια περιοχή. Πολύ περίεργη η στάση του ΚΑΣ τότε που είχε αποφασίσει με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τα μεν λειτουργούσαν στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Κονώνειου Τείχους και ήταν παράνομα, αλλά τα δε, κατά το Συμβούλιο πάντα, νομιμοποιούνταν να λειτουργούν.

Αλλού έχουν ξεπατώσει τα αρχαία, όπως στην περίπτωση του μεγάρου του ΝΑΤ απέναντι από το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, και αλλού τα φυλάττουν ως κόρη οφθαλμού. Η απόπειρα αυτοκτονίας Ζαχόπουλου ήρθε να επιβεβαιώσει την άποψη ότι πολλές αποφάσεις δεν ελήφθησαν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Και το ΚΑΣ, όπως και οι ανεξάρτητες αρχές (εφεύρεση -«κυματοθραύστης» των τελευταίων κυβερνήσεων), αποφασίζουν κάθε φορά βάσει των συμφερόντων που υπάρχουν πίσω από την υπόθεση που εξετάζουν. Είσαι ο τάδε διαπλεκόμενος και θέλεις να ανοίξεις εστιατόριο σε οικόπεδο με αρχαία; Η λύση βρίσκεται στο άψε σβήσε. Δίνεται έγκριση για την κατασκευή γυάλινου δαπέδου και το θέμα έκλεισε.

Σίγουρα ακούγονται και ακραία πράγματα για τον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού τώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ισως και να του χρεώνουν και υποθέσεις για τις οποίες να μην είχε ο ίδιος την ευθύνη. Όμως η εσπευσμένη, με συνοπτικές διαδικασίες προφυλάκιση της 35χρονης εγείρει και άλλα ερωτήματα αφού ποτέ στα χρονικά δεν έχουν «εξουδετερώσει» μέσα σε λίγες ώρες κάποιον που κατηγορείται για εκβιασμό. Και είναι ουκ ολίγες οι υποθέσεις εκβιασμών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ξέρει πολλά και αυτό είναι που φοβάται ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του. Προσπαθούν λοιπόν να της κλείσουν με αυτόν τον τρόπο το στόμα για να μην αποκαλυφθούν τα γαλάζια πολιτικά σκάνδαλα. Διαφορετικά προς τι αυτή η πρεμούρα;

*Ο Μιχάλης Χάνδακας είναι Γραμματέας

της ΟΚΕ Εμπορικής Ναυτιλίας του ΛΑ.Ο.Σ.

– Μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: