25/3/08

Σ/Ν Υπ. Απασχόλησης – Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης 18/03/2008 –


Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς μέσα στην αίθουσα και έξω από την αίθουσα να μην πιστεύει ότι έχουμε φτάσει στα άκρα, στα άκρα δηλαδή της πτώχευσης, γιατί περί αυτού ομολογούμε σήμερα. Έχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο!
Γιατί φτάσαμε όμως εδώ; Φτάσαμε γιατί ακολουθήσαμε ένα de mec καπιταλισμό ο οποίος όμως είχε οδυνηρά αποτελέσματα…οδυνηρότατα, υπήρξαμε εραστές της μαζικής παραγωγής, όλοι, μία μαζική παραγωγή που φέρνει όμως και μία μαζική κατανάλωση. Μέχρι εκεί καλά, δεν φροντίσαμε όμως όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλιστικές να προβούμε σε μία ανακατανομή του πλούτου. ¨όταν λοιπόν έχουμε μία μαζική κατανάλωση χωρίς να έχουμε ανακατανομή του πλούτου τότε αυτομάτως στέλνουμε τον άλλον στο δανεισμό, στην υπερχρέωση, στον ευτελισμό, αυτό κάναμε με τους πολίτες μας.
Τους αμολήσαμε την καλούμπα της μεγάλης κατανάλωσης, μαζικής κατανάλωσης, ακόμη και προχθές τα ίδια κάνατε, αυξήσατε τα ωράρια των καταστημάτων, για περισσότερη κατανάλωση, και ο άλλος αυτή τη στιγμή είναι όμηρος των τραπεζών. Και πέφτει το σύστημα, δεν είναι ότι πέφτει το σύστημα μόνο εδώ, πέφτει και εις τη μήτρα του καπιταλισμού, και βλέπετε ότι αρχίζει να καταρρέει και εκεί με τράπεζες να δονούνται, με παρεμβάσεις του κράτους, με εκκλήσεις στην Morgan να παραλάβει τα φορτία των άλλων τραπεζών και εμείς εδώ είμαστε γυμνοί στη θύελλα.
Περί αυτού πρόκειται συνεχίζετε και εσείς μία λιτότητα η οποία ξεκίνησε το 1985.
Μονομερή λιτότητα, περί αυτού πρόκειται, ερχόσαστε και νομοθετείτε πάλι εις βάρος των εργαζομένων. Εις βάρος των μη προνομιούχων. Περί αυτού πρόκειται.
Δεν υπάρχει κανένα σε αυτό τον τόπο που να στηρίζει το νομοσχέδιό σας. Κανένας. Εάν μάλιστα, μπορούσαν να μιλήσουν πίσω από παραβάν με αλλοιωμένες τις φωνές οι δικοί σας Βουλευτές θα έλεγαν χειρότερα από αυτά που λέμε εμείς.
Η κομματική πειθαρχία οδηγεί το λόγο τους και αύριο τον ψήφο τους. Διαφωνούν όλοι, διαφωνεί και η ΔΑΚΕ και θα σας το αποδείξω παρακάτω. Είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε. Μειώστε τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και φροντίστε γρήγορα μία ανακατανομή του πλούτου προς τους φτωχούς, διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να κινήσετε τη μηχανή, την εξόδου από την κρίση θα κινήσει ο απλός πολίτης, εάν του δώσετε αυτά που του ανήκουν.
Και από καπιταλισμό de mec όπως σας είπα πριν έχετε οδηγηθεί σε ένα φεουδαρχικό σύστημα. Η δεν έχουμε φεουδαρχικό σύστημα, πρώτη φορά το ακούτε, οι Βουλευτές; Ο εργοστασιάρχης που σας λέει, «Εγώ θα καθαρίσω για 50-60 ψήφους το εργοστάσιο» όταν λοιπό μπορεί και αλλοιώνει την ελεύθερη βούληση και συνείδηση του εργαζομένου δεν έχουμε φεουδαρχισμό; Δεν έχουμε το φέουδο που λέγεται IKEA; Δεν έχουμε το φέουδο που λέγεται Praktiker;
Κυρία υπουργέ, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, και από την οικογενειακή σας βάση, πείτε το, κλείσανε ή δεν κλείσανε 4.500 μικρομάγαζα όταν άνοιξε το ΙΚΕΑ; Που εσείς θα λέγατε ότι είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας. Όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι. Δεν έχουμε λοιπόν φεουδαρχικό σύστημα σήμερα; Σήμερα δεν κάνει κουμάντο το Carrefour και τα άλλα μεγάλα υπερκαταστήματα στις τιμές;
Καθόσαστε και εκλιπαρείτε. Ο δικός σας ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορεί να επιβάλλει τους νόμους να συγκρατήσουμε τις τιμές. Και παρακαλάτε μήπως και μπορέσουν αυτοί, να θέλουν να μειώσουν τα υπερκέρδη τους;
Και σας είπα την πρόταση! Μία και ρεαλιστική! Θα καλέσετε αυτές τις αλυσίδες Carrefour, Lidl, και θα τους πείτε «Θα πουλάτε όσο πουλάτε στη Γαλλία και στη Γερμανία. Κόφτε το λαιμό σας». Παρότι εκεί, κυρία Υπουργέ όπως ξέρετε οι μισθοί είναι δύο και δυόμισι φορές πάνω από την Ελλάδα.
Έκανα ένα πείραμα πέρυσι που ήμουν Ευρωβουλευτής στο Στρασβούργο, και πήγα και πήρα συγκεκριμένη μάρκα μακαρόνια…29 λεπτά…Στη συνέχει πήγα εις τη Φρανκφούρτη και πήρα το ίδιο μακαρόνι, ίδιο βάρος …31 λεπτά…και ήρθα και εδώ και πήρα το ίδιο μακαρόνι, ίδιο βάρος, στην ίδια αλυσίδα, 1 ΕΥΡΩ! 3 φορές επάνω!
Λοιπόν; Φοβάστε να αναμετρηθείτε με αυτόν που είναι ο εχθρός της κοινωνίας και ο εχθρός είναι το αδίστακτο κεφάλαιο , είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, είναι αυτοί που ελέγχουν σήμερα την κυβέρνησή σας
Δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί ουδείς αυτό, ότι είσαστε όμηρος του κεφαλαίου, είσαστε όμηρος εκείνων που κανονικά θα έπρεπε να έχετε απέναντί σας, αλλά δυστυχώς συμπλέετε απολύτως. Ερχόσαστε λοιπόν εδώ, σε αυτή την επέλαση κατά του φτωχού και του μη προνομιούχου και τον κοροϊδεύετε, τον εμπαίζετε. Θυμάμαι τα 3 «δεν» του Πρωθυπουργού. Καταρχήν, έχω την αίσθηση, δεν είναι εδώ να του τα πω κατ΄ ιδίαν, κατά πρόσωπο, τα λέω σε εσάς να του τα μεταφέρετε, την Πέμπτη το πρωί ας κοιταχτεί καλά στον καθρέφτη του, έχω την αίσθηση ότι θα έχει μεγαλώσει η μύτη του , γιατί πρόκειται για Μινχάουζεν. Ποια «δεν»; Τολμάτε να υπερασπίζεστε το «δεν» ακόμη;
Να σας πω μερικά σημεία:
Πρώτα, επικουρικές συντάξεις 20%, επικουρικές συντάξεις των 780,00€ σε ορισμένα ταμεία γίνονται 280,00€ ύστερα από δέκα χρόνια, στους φαρμακο-υπαλλήλους η μείωση είναι περίπου 76%.
Δεν είναι λεηλασία αυτή κυρία Υπουργέ;
Δεν κόβουμε λοιπόν ποσά;
Αλλά και τα δύο κόμματα έχετε τον δικό σας τρόπο να απελαύνετε εναντίον της τσέπης αλλά και της προσδοκίας των αδυνάτων, ήρθε ο Νόμος Ρέππα πριν από μερικά χρόνια, ο οποίος πίστευε βεβαίως ότι θα λύσει το θέμα για 40 χρόνια, τελικά δεν έχει λυθεί ούτε για 5-6 χρόνια, και έβαλε χέρι με 2 τρόπους: 1ος ότι η σύνταξη δεν πάει στο 80%, αλλά στο 70%, δηλαδή αυτός που έπαιρνε 1000,00€ παίρνει 700,00€, αλλά όχι επί του τελευταίου μισθού, αλλά του μισθού της 5ετίας, δηλαδή αν έπαιρνε 630,00€ και μετά έγιναν 740,00€ στον δεύτερο χρόνο και μετά έγιναν 1000,00€ επί του μέσου όρου δηλαδή της 5ετίας, επί των 800,00€ το 70%. Άρα λοιπόν έχανε αυτομάτως, αυτός που έπαιρνε 1000,00€ τελικό μισθό, διακόσια τόσα €.
Σε αυτή τη λεηλασία προστίθεται η δικιά σας λεηλασία σήμερα. Εσείς ως γυναίκα είναι δυνατόν να μην έχετε τη στοιχειώδη αλληλεγγύη; Εδώ το Νομοσχέδιο σας είναι μητροκτόνο. Χτυπάει αλύπητα τη γυναίκα, σήμερα η γυναίκα με 3 παιδιά και 20 χρόνια εργασίας, μπορούσε να βγει στη σύνταξη, δηλαδή αν ήταν 18 μπορούσε να βγει στα 38, 17 χρόνια επάνω, άλλα τόσα, να πάει στα 55 κυρία Υπουργέ. Ή δεν είναι έτσι;
Και καταλαβαίνω, έχετε μια μανία με τους αριθμούς, και γι΄ αυτό ασχολείστε μονίμως με τους αριθμούς, εξού και ολόκληρα τμήματα της Κυβερνήσεως με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες είναι απελπιστικές και θα γίνονται διαρκώς απελπιστικότερες, και να σας θυμίσω ότι καμία Κυβέρνηση που ψήφισε ασφαλιστικό νόμο δεν βγήκε τις 2 επόμενες εκλογές. Θυμηθείτε το 1993 με το Νόμο τον δικό σας χάσατε 2 εκλογές συνεχόμενες, θυμηθείτε με το Νόμο Ρέππα χάσανε 2 εκλογές και του 2004 και του 2007, τώρα με εσάς δεν ξέρω αν θα περιοριστείτε στις 2 επόμενες εκλογές ή θα πάτε μακρύτερα. Αυτός είναι κανόνας, δεν ξέρω πως δεν το σκεφτήκατε.
Μιλάτε λοιπόν για αριθμούς, κυρία Υπουργέ, πρόβλεψη για το δημογραφικό δεν κάνατε; Όταν με αυτό τον τρόπο, χτυπάμε, στριμώχνουμε τη γυναίκα στη γωνία, δεν ασχοληθήκατε καθόλου με το δημογραφικό; Δηλαδή τόσο πολύ σας απασχολούν τα λεφτά; Λεφτά ή παιδιά κυρία Υπουργέ; Από το 1992 έχετε τις μελέτες, δώστε τις σας παρακαλώ από την εφαρμογή του προηγούμενου ασφαλιστικού, μέχρι σήμερα. Πόσο μείωση έχουμε στο δημογραφικό; Τα ξέρετε αυτά τα στοιχεία κυρία Υπουργέ, ξέρουμε πολύ καλά ότι έχετε γράψει ένα βιβλίο, «Η άτεκνη Χώρα», πείτε μας λοιπόν τι μείωση είχαμε από την εφαρμογή αυτών των Νόμων των ασφαλιστικών, που έφερε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο δημογραφικό τα τελευταία χρόνια. Και πόσο θα έχουμε τώρα. Το έχετε σκεφτεί; Έχετε υπόψη σας την έκθεση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που λέει ότι σε 40 χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα κατοικείτε και από Έλληνες; Θυμάμαι μέχρι τώρα, αυτά που έλεγε ο κ. Σκανδαλίδης, την τοποθέτηση του και όχι μόνο αυτά που είχε πει τότε, αλλά με την αγωνία που τα εξέφραζε ο αξιότιμος κύριος Υπουργός, τότε, Εσωτερικών. Ότι το 2025 θα είμαστε 6,3 εκατομμύρια και το 2050 3,5 εκατομμύρια. Εμείς, λοιπόν, ασχολούμεθα με τα λεφτά τα οποία θέλουμε να τα δώσουμε ως υπερκέρδη σε κάποιες επιχειρήσεις και όχι πως μέσα από αυτούς τους πόρους, θα εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα και την ευχέρεια σε μια γυναίκα να κάνει ένα παιδί. Αποκλείονται λοιπόν τα παιδιά κι αυτός είναι ο μέγα κίνδυνος και θυμάστε τι είχατε πει εσείς η ίδια στο βιβλίο σας. «Η άτεκνη Χώρα», Σελίδα 51: “Καμία συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα σώσει την κατάσταση αν δεν ληφθούν μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων”. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό, αυτό που γράφατε τότε ή αυτά που πράττετε σήμερα; Πώς θα αυξηθούν οι γεννήσεις όταν αποκλείετε την γυναίκα;
Εμείς έχουμε μια ριζοσπαστική, αλλά εφαρμόσιμη πρόταση. Δώστε 2 χρόνια πριμ για κάθε παιδί, στο ζευγάρι κι όχι μόνο στη γυναίκα, να δείτε πώς θα γεννιούνται τα παιδιά. Να μπορούν να βγαίνουν 8 χρόνια νωρίτερα αν έχουν 4 παιδιά. Κι αν μια γυναίκα έχει 5 παιδιά βγαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτά τα 5 παιδιά θα βοηθήσουν το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα. Νομοθετείτε προς λάθος κατεύθυνση και θα προκαλέσετε ανήκεστη βλάβη στον κοινωνικό ιστό.
Τι γίνεται με τα ορφανά; Εμείς προτείνουμε η ενιαία εθνική σύνταξη, που τόσος λόγος γίνεται ,να εισπράττεται από κάθε ορφανό παιδί μέχρι τα 25 χρόνια. Σήμερα η κατάληξη ενός ορφανού παιδιού ίσως δεν είναι η καλύτερη. Άλλωστε τα ιδρύματα αυτά έχετε ήδη αρχίσει να τα καταργείτε. Να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να κρατηθούν σε έναν καλό δρόμο που η χώρα το έχει ανάγκη. Έναν δρόμο σωστό και όχι κατρακύλας που συμβαίνει με αυτή την απόρριψη που εισπράττουν σήμερα από εσάς.
Αυτός ο νόμος δεν βλάπτει απλά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έχει το πονηρό σημείο ότι η υπουργική απόφαση μπορεί να αλλάζει πράγματα που δεν προβλέπει ο νόμος. Ερχόσαστε εν κρυπτό και νομοθετείτε. Δεν υπάρχει ούτε ένας κλάδος που να μην είναι εναντίον σας. Στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΔΑΚΕ, η οποία είναι η δική σας παράταξη, είπαν «το πρόβλημα των αποθεματικών των ταμείων δημιουργήθηκε από την δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων και τη μη αξιοποίησή τους προς όφελος των ταμείων, από την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχε από την περίοδο ’90-’93 και ιδιαίτερα από την άρνησή της να καταβάλει τα ποσά της τριμερούς χρηματοδότησης, από την άσκηση αρνητικής κοινωνικής πολιτικής εις βάρος των κοινωνικών οργανισμών, από την ανεξέλεγκτη αύξηση των αναπηρικών συντάξεων που έγιναν στο πλαίσιο των πολιτειακών σχέσεων, από την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί την εισφοροδιαφυγή (1εκ ανασφάλιστοι), οι μη ελεγχόμενες δαπάνες υγείας, οι συντάξεις σε νεκρούς, η μη αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών. Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι προτάσεις της Κυβερνήσεως για μείωση των συντάξεων καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν λύνει το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης και επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των σημερινών ασφαλισμένων». Αυτά λέει η ΔΑΚΕ και όχι οι φανατικοί της αριστεράς.
Τέλος να πω ότι επί Νέας Δημοκρατίας έχουν αυξηθεί τα χρωστούμενα από 1,5δις σε 3,8δις. Αν μαζεύατε τα λεφτά που δεν μαζέψατε θα μπορούσατε να εξασφαλίσετε την κλοπή που γίνεται, ιδίως στα φάρμακα, τότε δεν θα είχατε ανάγκη αυτόν τον νόμο.
Εμείς καταψηφίζουμε αυτόν τον νόμο. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αποχωρεί από τη συνέχεια, σας αφήνει μόνους να προχωρήσετε σε κάτι για το οποίο θα ντρέπεστε πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: