25/3/08

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ


ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
: Σήμερα επισήμως μπαίνει η Άνοιξη. Είναι ισημερία. Και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι μέσα στη σκουπιδοφάγο καθημερινότητα και την ατέρμονη λαϊκίστικη συζήτηση για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών πολιτικών σκοπών. Έχουμε ξεχάσει την ουσία. Έχω ένα προνόμιο σε σχέση με πολλούς από εσάς. Είδα τα πρώτα χελιδόνια. Είδα τις πρώτες μαργαρίτες, τις ανθισμένες αμυγδαλιές, το χαμομήλι… Τα ξεχάσαμε όλα αυτά. .. Και είναι και πανσέληνος σήμερα, κ. Αλαβάνε… Έχουμε χάσει το ρομαντισμό μας.. Τα νιάτα μας.. Που παίρναμε το κορίτσι μας και πηγαίναμε βόλτα μια τέτοια ημέρα. Ήταν η Άνοιξη, ήταν η μέρα της ζωής. Όλα αυτά τα ξεχνάμε! Τα έχουμε ισοπεδώσει μέσα στην πολιτική σκοπιμότητα που καθένας από εμάς θέλει να εξυπηρετήσει ! Αρθρώνουμε έναν ξύλινο λόγο που δεν ελκύει κανένα παιδί.
Επιτέλους! Με τη νεολαία που ψάχνεται θα είμαστε σε σύγκρουση ή θα πάμε σε διάλογο; Πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί της … Περάσαμε από το καμίνι της εφηβείας και έχουμε κάποιες εμπειρίες. Να κάνουμε εφαλτήριο αυτές τις εμπειρίες για να μεταδώσουμε στους νέους κάποια πράγματα.
Ποια είναι τα ινδάλματα που έχει ένας νέος σήμερα; Έχω εδώ μια αφίσα του Τσε Γκεβάρα που κυκλοφόρησε πέρυσι και η οποία γράφει «εξακολουθεί να εμπνέει την αντίσταση κατά του κατεστημένου και του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκεύματος και ιδεολογίας». Υπολογίζεται ότι έχουν πωληθεί 100 εκατ. αφίσες του Τσε. Σύγχρονοί του ποιοι ήταν; Ο Γουίλσον της Αγγλίας, ο Πομπιντού της Γαλλίας. Ήταν ο Χρούτσωφ και μετά ο Μπρέσνιεφ. Ο Τζόνσον στην Αμερική. Πουλήθηκε έστω μία αφίσα όλων αυτών; Όχι. Γιατί; Διότι ινδάλματα είναι αυτοί οι οποίοι δεν συμβιβάζονται. Είναι αυτοί που δεν κάνουν εκπτώσεις. Και σήμερα, μόνο συμβιβασμούς και εκπτώσεις έχουμε. Συμβιβασμό στα εθνικά θέματα. Συμβιβασμό με τη συνείδησή μας, συμβιβασμό με την προοπτική του αύριο. Ποια τα ινδάλματα του σήμερα; Όταν τόλμησα να φέρω στη Βουλή μία πρόταση, αυτοί οι οποίοι είχαν ψυχή – για την οποία μάλλον κάποιοι από εμάς προφανώς ενοχλούνται - να ονομαστούν ορισμένες αίθουσες του Κοινοβουλίου με τα ονόματα του μεγάλου Λαμπράκη , που έτρεξε στο μαραθώνιο όταν το κατεστημένο της εποχής το απαγόρευε, του μεγάλου Παναγούλη, ο οποίος ήταν εκείνος ακριβώς ο άνθρωπος που έβαλε τη βόμβα κατά του δικτάτορα όταν όλοι οι άλλοι μιλούσαμε για αντίσταση, του μεγάλου Μπακογιάννη, ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι τα πολιτικά κλισέ δεν εξυπηρετούν τίποτα και που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη, κανείς δεν ανταποκρίθηκε.
Δεν θέλουν οι νέοι ινδάλματα; Θυμάμαι να πηγαίνω με τον αδερφό μου στο Λυκαβηττό – για να ακούσουμε Παύλο Μπακογιάννη και «Ντόιτσε Βέλε». Δεν ήταν αυτός ένας άνθρωπος - παράδειγμα για τη νεολαία; Ποια είναι σήμερα τα αντίστοιχα ινδάλματα της νεολαίας; Μήπως ο κ. Ψινάκης; Υπάρχει σήμερα πάρτυ της υψηλής κοινωνίας το οποίο να θεωρηθεί επιτυχημένο αν δεν παρευρίσκεται ο κ. Ψινάκης; Δεν υπάρχουν σήμερα νέα παιδιά που λένε «πάμε να κολλήσουμε δίπλα του για να γίνουμε κάποιοι;»
Αυτά τα ινδάλματα πλασάρουν σήμερα τα κανάλια. Θυμάμαι τότε που ήμουν νέος υπήρχαν στο χώρο του πολιτισμού κάποιοι που έκαναν καριέρα, βραχύβια όπως αποδείχτηκε, επειδή ήξεραν π.χ. τον Φίνο και κάποιοι άλλοι που προτίμησαν το δύσκολο δρόμο του θεάτρου, του «σανιδιού», όπως ο κ. Καζάκος και έμειναν στο χώρο με τον ιδρώτα, το κόπο τους, το ταλέντο τους. Ανθρώπους σαν τον κ. Καζάκο θέλω εγώ σήμερα. Δεν θέλω παιδιά σαν εκείνους τους «ζεν πρεμιέ» που χάθηκαν μετά τη δεύτερη ταινία.
Πρέπει να δώσουμε ψυχή και καρδιά στους νέους. Σήμερα, κ. Υπουργέ καλλιεργούμε την «παπαγαλία» μόνο και μόνο για να πάρουν ένα πτυχίο, το οποίο δεν τους εξασφαλίζει σε τίποτα. Ποια είναι τα εφόδια που δίνουμε στους νέους ανθρώπους;
Ευτύχησα να έχω στο γυμνάσιο έναν εξαίρετο φιλόλογο, το Γεώργιο Βαλέτα, στον οποίο χρωστώ την όποια ικανότητα λόγου διαθέτω. Σήμερα όμως πού να βρεις τέτοιους καθηγητές; Τι μας έλεγε αυτός ο καθηγητής τότε που είχαμε ως παιδιά ανησυχίες και διαβάζαμε τον Καβάφη; «Όχι, πρέπει να διαβάσετε πρώτα τη Ρωμιοσύνη για να καταλάβετε τον Καβάφη».
Σήμερα έχουμε αφήσει τη νεολαία σε έναν απέραντο ωκεανό, που λέγεται «Internet», χωρίς όμως πρώτα να τους έχουμε δομήσει έναν εσωτερικό κόσμο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτόν τον κόσμο. Κι αν δεν μπορούμε να τους διδάξουμε ιστιοπλοϊα για να διασχίσουν αυτόν τον ωκεανό πληροφοριών, υποχρεούμαστε, τουλάχιστον, να τους διδάξουμε κολύμπι για να μην πνιγούν. Το πράττουμε όμως αυτό σήμερα; Τι εφόδια δίνουμε στη νεολαία μας; Ποια είναι η δική τους Ιθάκη; Σήμερα ο Θανάσης από το Κερατσίνι, προκειμένου να επιβιώσει, πρέπει να γίνει «Σάκης». Ο Αποστόλης πρέπει να γίνει «Άκης».
Για ποιες αξίες αγωνιζόμασταν παλαιότερα; Για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Ποια από αυτά τα ιδανικά έχουμε εξασφαλίσει μετά από 35 χρόνια στα σημερινά παιδιά; Έχουν π.χ. ψωμί τα παιδιά ή είναι άνεργα; Είναι ψέματα ότι, εξαιτίας του πελατειακού συστήματος που δημιουργήσαμε, οι νέοι συνωστίζονται στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών εκλιπαρώντας για μια δουλειά;
Δίνουμε στους νέους μας την κατάλληλη παιδεία; Άκουσα και πάλι, προηγουμένως, τον κ. Αλαβάνο να φωνάζει κατά της ιδιωτικής Παιδείας. Έτσι φώναζε και το ΠΑΣΟΚ με το ΕΣΥ. Θυμάμαι τότε το μεγάλο Γιώργο Γεννηματά να είναι κόντρα στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και λέω, αν είχε επιτευχθεί τότε και είχαν κλείσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία, πού θα ήταν σήμερα τα πράγματα;»
Πολλοί από εμάς καταφεύγουν στο ιδιωτικό νοσοκομείο, γιατί το ΕΣΥ δεν κατάφερε να μας δώσει αξιόπιστα νοσοκομεία. Επίσης τα δημόσια νοσοκομεία δεν χάσανε από τα ιδιωτικά, γιατί τα ιδιωτικά επένδυσαν σε τεχνολογίες όπου αναγκάσαμε και τα δημόσια να ακολουθήσουν. Πότε ήρθε ο αξονικός τομογράφος που κάνει αναίμακτο στεφανιογραφία; Ήρθε πρώτα στα ιδιωτικά και αναγκάστηκε να ακολουθήσει ο Ευαγγελισμός. Η υγεία δεν βλάφτηκε από την ύπαρξη ιδιωτικών νοσοκομείων. Γιατί να υπάρξει από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Γιατί να μην γίνουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Όταν έχουμε ένα παιδί που δεν αντιλαμβάνεται το βάζουμε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και όταν το παιδί φτάνει σε ηλικία που η πολιτεία του εμπιστεύεται το εκλέγειν, του λέμε ότι εκεί δεν έχεις δικαίωμα να επιλέξεις, θα πας αναγκαστικά σε δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι πρώην ανατολικές χώρες… η Βουδαπέστη έχει πολλά ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων είναι ιδιοκτησία του Σόρος και στο Τριμελές Επιστημονικό Συμβούλιο συμμετέχει ο κ. Νίμιτς, εάν αυτό σας λέει κάτι… Ο κ Σόρος είναι τρόπον τινά ο άτυπος ιδιοκτήτης των Σκοπίων και υπάλληλος αυτού είναι ο κ Νίμιτς στον οποίον εμείς εμπιστευόμαστε τη διαδικασία για το όνομα της Μακεδονίας. Συμπτωματικό ή όχι , εγώ το θέτω προς σκέψιν. Από εκεί και πέρα οι τρεις μεγάλοι που ασχολήθηκαν από την μεριά των Αμερικανών, ο κ Βανς, ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ . Νίμιτς έχουν και ένα άλλο κοινό σημείο που δεν θα το πω διότι είναι η ημέρα κατά του ρατσισμού και δεν θα ήθελα να δώσω λαβή για οποιοδήποτε σχόλιο. Γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ρατσισμό κατά το δοκούν. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικά κόμματα και να το αντιληφθούν όλοι. Υπάρχει πλουσιότερο ή φτωχότερο κόμμα αλλά όλα είναι το ίδιο δημοκρατικά, γιατί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα γεννιόμαστε από την ίδια φύτρα, την κάλπη. Δεν υπάρχει πιο δημοκρατικό κόμμα, είμαστε όλα το ίδιο δημοκρατικά. Τα λέω αυτά γιατί άκουσα κάποια περίεργα πράγματα τελευταία. Γιατί ο ΛΑ.Ο.Σ μίλησε για δημοψήφισμα και όχι το ΚΚΕ. Μπορεί να έχουμε διαφορετική άποψη από το ΚΚΕ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όμως ενωνόμαστε μπροστά στο ορθό και το δίκαιο με τον οποιοδήποτε. Και το δημοψήφισμα είναι ένα ορθό θέμα. Είναι λάθος να λέμε ότι κάποια κόμματα είναι δημοκρατικότερα κάποιων άλλων. Αυτά βλέπει η νεολαία και δεν μας εμπιστεύεται. Το 75% δεν εμπιστεύεται κόμματα, πολιτικούς και κυβέρνηση. Αν θέλουμε η νεολαία να μας εμπιστευτεί να προσπαθήσουμε να ακούσουμε με τα δικά τους αυτιά και να βλέπουμε με τα δικά τους μάτια, που προς το παρόν δεν το κάνουμε.
Κυρία Παπαρήγα, όταν το θέμα που ήρθε για την Τσεχία, είχε έρθει για την Εσθονία, είχα βγει τότε ως αντιπρόεδρος της IND/DEM και είχα πει είναι αδιανόητο να καταδικάζουμε μια ιδεολογία. Και μάλιστα μια ιδεολογία με την οποία σήμερα κυβερνιέται το 25% της γης. Μπορούμε να δούμε στην Ιστορία λάθη, ολιγωρίες, ακόμα και εγκλήματα, αλλά δεν μπορεί να καταδικαστεί μια ιδεολογία. Καταδικάζω αυτήν τη στείρα απόφαση της ηγεσίας της Τσεχίας να θέσει εκτός νόμου τη νεολαία ενός κόμματος. Μπορεί να διαφωνούμε με τις ιδέες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μα τυφλώσει. Υπερασπιζόμαστε την κάθε πλευρά, τον κάθε πυλώνα της Δημοκρατίας. Αν ο καθένας από εμάς ξηλώνει ευκόλως από ένα τούβλο τι θα γίνει με τη Δημοκρατία; Ο ΛΑ.Ο.Σ συνείσφερε για να δημιουργηθεί ο μαγικός αριθμός 120 ώστε να στριμώξουμε την κυβέρνηση για το δημοψήφισμα. Εμείς χτίζουμε για τη Δημοκρατία, δεν γκρεμίζουμε. Αυτό το δήθεν που υπάρχει πρέπει να το αλλάξουμε. Προχθές ο Θέμος Αναστασιάδης με ρώτησε, «μα καλά , μιλάς με τον Καραμανλή; Απάντησα, και μόνο που θέτεις την ερώτηση είναι ένα πρόβλημα. Γιατί να μην του μιλάω; Είμαι τσακωμένος; Μου λέει, μιλάς και με την Παπαρήγα και τον Αλαβάνο;» Ακούστε τι εντύπωση έχουν! Ότι είμαστε τσακωμένοι και πλακωμένοι. Έτσι θα φέρουμε το νέο άνθρωπο μέσα ; Όταν είπα να βρισκόμαστε οι πολιτικοί αρχηγοί μια φορά το δίμηνο σε μια ταβέρνα να συζητάμε τα θέματα που μας απασχολούν, κάποιοι γελάσανε. Να πούμε πέντε πράγματα. Γιατί θα πρέπει να είμαστε τσακωμένοι; Αν είχε προηγηθεί ένα γεύμα εργασίας των πέντε αρχηγών, κάτι δε θα είχε βγει καλύτερο για το ασφαλιστικό; Θα είχαμε χάσει ή θα είχαμε κερδίσει; Γιατί φοβόμαστε να συνυπάρχουμε; Το θέμα είναι ο διάλογος και οι νέοι άνθρωποι έχουν αυτήν την προσέγγιση. Οι νέοι επαναστατούν και αυτό είναι υγεία. Υπάρχει μια καταπίεση.
Είπα για το ψωμί και την παιδεία. Θα πω κάτι ακόμα. Είναι απ’ έξω τα κωφάλαλα παιδιά της Θεσσαλονίκης, τα οποία τα είχα πάει στις Βρυξέλλες. Είχαν παράπονο ότι τους διόρισαν καθηγητή μαθηματικών ο οποίος δεν ήξερε τη νοηματική. Αυτό είναι επίτευγμα της Ελληνικής Πολιτείας του 2008. Και μόνο που συμβαίνει είναι προσβλητικό.
Έκανε μια ερώτηση ο Ευρωβουλευτής μας κ. Γεωργίου στην Κομισιόν, εάν η Ευρώπη θέλει να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό ιδίωμα που μιλιέται στην κάτω Ιταλία. Απάντησαν ότι ουδέποτε Ελληνική Κυβέρνηση μας έθεσε το θέμα να χρηματοδοτηθεί μια προσπάθεια. Μα γιατί να χαθεί αυτό; Ένα άλλο θέμα. Γιατί δεν διδάσκουμε τη γλώσσα των Πομάκων; Να υπάρχει επίσημη γλώσσα των Πομάκων. Μόνο ο κ.Εμφιετζόγλου χρηματοδότησε να βγει ένα λεξικό. Γιατί δεν δίνουμε μια ευκαιρία ;
Τι σημαίνει νέος άνθρωπος; Ένας άνθρωπος με ανησυχίες που είναι ευτύχημα να αντιδρά. Πάμε στο τρίτο σκέλος. Σήμερα υπάρχει ελευθερία; Μόνο μια επίπλαστη ελευθερία υπάρχει. Εμμέσως ή αμέσως γίνεται ότι θέλουν οι Αμερικάνοι. Κοροϊδευόμαστε; Δεν έχουμε μια πραγματική ελευθερία είμαστε υπόδουλοι στα μεγάλα αφεντικά και για αυτό οι νέοι αντιδρούνε βίαια , υπάρχει μία οργάνωση το μαύρο - κόκκινο και μου στέλνουν τις προκηρύξεις στο σπίτι και αναρωτιέμαι , γιατί έφτασαν εκεί τα παιδιά ; Έθεσα μια ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο , εάν ο καθένας από μας ήξερε που κρύβεται ο Μπιν Λάντεν , θα τον κατέδιδε ; Και απάντηση συγκεκριμένη δεν πήρα από κανέναν .
Άκουσα για τα δημοψηφίσματα , η θέση η δικιά μας είναι να γίνονται για όλα τα σπουδαία θέματα δημοψηφίσματα και για το ασφαλιστικό και για το Σκοπιανό και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια .
Εμείς λέμε ναι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά όπως και στα ιδιωτικά νοσοκομεία το 15% των θρανίων θα δίνονται στο κράτος για άπορα παιδιά . Και έτσι από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα κερδίζει ο φτωχός και όχι ο πλούσιος , αρκεί να είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους το οποίο θα ελέγχει αυτό το θεσμό . Δεν είναι δυνατόν να φεύγει το παιδί του μεροκαματιάρη για να πάει να σπουδάσει στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του κυρίου Σόρος στη Βουδαπέστη . Δικαιολογούμε αυτή την κατάσταση και από την άλλη πλευρά απαγορεύουμε να γίνει αυτό στην Αθήνα . Θα χάναμε δηλαδή αν γινότανε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο εδώ ; Γιατί άκουσα για την αυτοτέλεια και τις χορηγήσεις . Γιατί τα φοβάστε κύριοι του ΚΚΕ ; και παρ’ όλη την κόντρα μου όπως ξέρετε με τον κο Κόκκαλη δε νομίζω ότι χάνουμε σαν Ελλάδα που υπάρχει μια τέτοια έδρα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ .
Είχα πάει το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο και είχα επαφές με κοινοβουλευτικούς φιλο-σκοπιανούς και με κάποιο λόμπι καθηγητών και τους είπα να χρηματοδοτήσω να γίνει ένα Ινστιτούτο αποκατάστασης της αλήθειας με καθηγητές εσάς και με έδρα το Λονδίνο , να ακουστεί επιτέλους η αλήθεια και μου είπαν , γιατί τόσο καιρό δεν ερχόσασταν εσείς οι Έλληνες να μας το προτείνετε ;
Και έρχομαι στους ανυπότακτους , κύριε Πρωθυπουργέ . Έχουμε χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό , τα οποία δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί φοβούνται τις ποινές. Προτείνουμε εναλλακτική θητεία , να διδάσκουν δηλαδή την Ελληνική γλώσσα εκεί που ζούνε με ευθύνη των τοπικών προξενείων . Να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους δικούς μας ανθρώπους να έρθουν στην Ελλάδα που δεν έρχονται .
Άκουσα τον κ. Πρωθυπουργό να μιλάει για κτίρια , πολύ καλά αυτά κύριε Πρωθυπουργέ , αλλά ψυχή για την παιδεία ; Κτίρια δεν είχαμε το 1821 αλλά είχαμε κρυφά σχολειά και κάναμε την επανάσταση .Και με το χέρι στην καρδιά πείτε μου ποιοι από σας γνωρίζετε την Ελληνική φιλοσοφία ; Εάν δεν οπλίσουμε τα παιδιά μας με αυτά πως θα τα βγάλουμε έξω στον ωκεανό . Πως θα βγούνε τα παιδιά μας στην κοινωνία άμα δεν τους δώσουμε την σωστή πνευματική τροφή . Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε ρότα 100% .
Και επειδή άκουσα για μεταπτυχιακά , θα πω κάτι που δεν το ξέρετε κύριε Πρωθυπουργέ . Το ξέρετε ότι το τμήμα μηχανικών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου δίνει μεταπτυχιακό ιατρικής , τώρα πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να μου απαντήσετε εσείς και θα πρέπει να ασχοληθούμε ποιο σοβαρά με την παιδεία .
Και θα πρέπει να συνδέσουμε την παιδεία με την νεολαία . Έχετε υπόψη ότι το καλό κρασί δεν το κάνει η ετικέτα αλλά η γεύση , νοιαζόμαστε μόνο για τα χαρτιά και τα πτυχία και δεν νοιαζόμαστε για την ουσία . Ελάτε λοιπόν να συζητήσουμε για την νεολαία που οδηγείται αναγκαστικά μέσα στην καφετέρια . Ελάτε να δώσουμε φως , περισσότερο φως στους νέους ανθρώπους .

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Δεν χωράει καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση, ότι είναι πολύ σημαντικό, για τα νιάτα για τα παιδιά, η μόρφωσή τους. Δεν χωράει επίσης καμία αμφιβολία ότι είναι πολύ σημαντικό επίσης ο χώρος της εργασίας και αύριο η σύνταξή τους. Το σημαντικό όμως είναι να κρατήσουμε ζωντανά τα παιδιά. Δολοφονούμε τα παιδιά μας. Έχουμε ειδικούς μέσα σε αυτή την αίθουσα. Θα σας πει και ο κ. Άρης Σταθάκης ότι είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στους θανάτους νέων ανθρώπων από τροχαία δυστυχήματα. Πρώτοι! Θα σας πει ο Βάιος Αποστολάτος, ο γιατρός ότι είμαστε πρώτοι σε θανάτους από χρήση ναρκωτικών. Πρώτοι! Είμαστε υπερήφανοι;
Πρώτα πρώτα, να κρατήσουμε ζωντανά τα παιδιά. Το να χάνουμε μερικές χιλιάδες παιδιά επειδή εμείς φροντίζουμε να μην κοιτάζουμε κατάματα τα θέματα ή φοβούμεθα να αναμετρηθούμε, είναι έγκλημα.
Και σας ερωτώ κ. Πρωθυπουργέ, τα δικά μας παιδιά είναι τα πιο ανίκανα στην οδήγηση σε όλη την Ευρώπη;
Όχι δεν είναι ανίκανα. Είναι όμως η κατάσταση των δρόμων τέτοια που έχουμε ατυχήματα και με μηχανάκια και με αυτοκίνητα. Και δεν ξέρετε λοιπόν ότι φταίνε οι δρόμοι;
Ποιοι παρέλαβαν τους δρόμους τους δρόμους των μεγάλων κατασκευαστών όλα αυτά τα χρόνια; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της Ν.Δ. Παραλάβατε δρόμους που δεν θα τους παραλάμβανε με τίποτε η Γερμανία. Και σκοτώνονται τα παιδιά. Και δεν άκουσα τίποτε σήμερα από τόσους λαμπρούς ομιλητές για αυτό το θλιβερό πρωταθλητισμό που έχουμε στην Ευρώπη.
Χάνουμε 5000 παιδιά από αυτά τα δύο, τα ναρκωτικά και τα ατυχήματα. Και ενώ χάνουμε 5000 παιδιά, έρχονται κάποιοι και μας λένε για νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Και επαναλαμβάνω τη θέση μου, δεν είναι ασθενείς, είναι τραυματίες πολέμου.
Υπάρχει ένας ακήρυχτος πόλεμος και εκεί θυσιάζουμε τα παιδιά μας. Αν δεν το δούμε έτσι, έχω την αίσθηση ότι θα συνεχίζουμε να κλαίμε και να πηγαίνουμε στα νεκροταφεία και εκεί αντί να βλέπουμε ηλικίες 80 ετών, θα βλέπουμε πάνω στους σταυρούς ηλικίες, 20, 22, 18, 25. Και αυτό είναι θλιβερό γιατί είναι πράγματι άσχημο να θάβει το παιδί τον πατέρα του, αλλά νομίζω τραγικό να θάβει ο πατέρας το παιδί του.
Και σήμερα μιλάμε για τα νιάτα, γιατί νομίζω ότι τα έχουμε ξεχάσει. Αντιλαμβάνομαι τη δίνη των ημερών με το ασφαλιστικό το οποίο είναι τεράστιο θέμα και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει εκείνη η ευρύτητα να απευθυνθούμε στο λαό. Ένα λαό τον οποίο τον αγνοούμε. Ένα λαό που φοβόμαστε, δεν τον ρωτήσαμε για να μπει στην Ευρώπη, δεν τον ρωτήσαμε για να του φορτώσουμε την ΟΝΕ στην πλάτη.
Δεν τον ρωτάμε τώρα που αλλάζει το Σύνταγμα της Ευρώπης και έρχεται καπέλο , και για το οποίο θα σας πω μετά κ. Πρωθυπουργέ, να τον ρωτήσουμε τώρα, για το ασφαλιστικό, τι θέλει!
Να ρωτήσουμε για το άρθρο 16. Το θέλει ή όχι;
Ακούω να φωνάζει, να κραυγάζει ο κ. Αλαβάνος και κάποιοι άλλοι για το άρθρο 16. Να πάμε στο λαό ρε παιδιά, και να πούμε, αυτά είναι τα υπέρ και αυτά είναι τα κατά. Δεν μπορούμε να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαζί με την Αλβανία! Είναι δυνατόν;
Και προσέξτε κ. Πρωθυπουργέ σας την έχουν στημένη, οι εκφραστές της αριστεράς όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται. Σας την έχουν στημένη! Θα πάνε να σας ψηφίσουν στο Σύνταγμα ένα ανούσιο άρθρο, για να πάει πέντε χρόνια πίσω η Αναθεώρηση. Άρα λοιπόν από εσάς εξαρτάται αν το άρθρο 16, η πολιτική της υγείας και της ευκαιρίας για τους νέους ανθρώπους μέσα από το πλαίσιο μιας εναλλακτικής παιδείας, μέσα στο πλαίσιο του ελέγχου από το κράτος θα υπάρχει από αύριο.
Θα σας πάνε λοιπόν 5 χρόνια πίσω στην Αναθεώρηση. Άλλα 5 χρόνια καταδίκη των παιδιών σε μη πρόσβαση και δυνατότητες ιδιωτικής παιδείας και έρευνας.
Βέβαια και μια και συζητάμε τέτοια θέματα ευρύτερης πολιτικής, έχω την αίσθηση ότι ακολουθείτε λίγο την τακτική του Γενάρχη της παρατάξεώς σας. Ο μεγάλος Καραμανλής όταν είχε πάρει εκείνο το περίφημο 54%, ήξερε ότι είναι πρόσκαιρο και επειδή έβλεπε την κατρακύλα εφυής άνθρωπος και έμπειρος, τότε λοιπόν απεφάσισε να διαιρέσει στα δύο εκείνη την πλευρά. Και ανέβασε τον Ανδρέα Παπανδρέου, θυμάστε τις φράσεις από αυτό εδώ το βήμα. «Η αριστερά της αριστεράς» και ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ και κατάπιε την Ένωση Κέντρου.
Έχω την αίσθηση ότι ακολουθείτε σήμερα αυτή την πολιτική προκειμένου να φέρετε τα δύο κόμματα, πέρα από το ΚΚΕ που κρατάει τη δική του πολιτική, σε μία συζυγία, για να μπορέσετε εσείς με μηδαμινά ποσοστά, της τάξεως του 30 τόσο τοις εκατό να πάρετε την πλειοψηφία. Προσέξετε όμως να μπορέσετε να ελέγξετε πιθανούς κινδύνους, γιατί ακούσατε τι σας έλεγε ο κ. Αλαβάνος «κ. Πρωθυπουργέ σε μένα απαντάτε». Προσέξτε λοιπόν ακούστηκε ευθέως πλέον μέσα στην αίθουσα και ο έμπειρος πολιτικός παρατηρητής βλέπει αυτή την προσπάθειά σας μειώσεως του ΠΑΣΟΚ δια της αναδείξεως του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και ενδεχομένως να μην είναι ίδια τα μεγέθη εκείνης της εποχής.
Ίσως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι Ανδρέας Παπανδρέου και ίσως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην είναι Γεώργιος Μαύρος. Όμως βλέπω να εφαρμόζετε για άλλη μια φορά αυτή την τακτική.
Καταδικάσατε κ. Παπανδρέου και καλά κάνατε την πράξη της δικαιοσύνης για τους 5 συνδικαλιστές. Εκεί είναι μία ευρύτητα πνεύματος. Να σας θυμίσω όμως τους αγρότες και τα τρακτέρ; Να σας θυμίσω, εσείς είσαστε υπουργός της κυβέρνησης, όταν πηγαίνατε και τους σκάγατε τα λάστιχα από τα τρακτέρ, στην εθνική οδό το βράδυ. Είσαστε εσείς κυβέρνηση όταν τους στέλνατε κατηγορούμενους όλους τους αγρότες της πεδιάδος της Θεσσαλίας εις τα δικαστήρια, και το ξύλο το οποίο έπεφτε και εσείς δείχνατε ανοχή.
Εσείς είσαστε κυβέρνηση, εσείς εφαρμόσατε αυτές τις μεθόδους, πάνω στη δικιά σας ρότα περπατάει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, και πως ελέγχεται η δικαιοσύνη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Αυτά για να τοποθετηθούμε επί των πραγμάτων.
Μιλήσατε για μία χαλαρότητα στην παιδεία. Είμαστε έτοιμοι να τραβήξουμε λίγο το αυτάκι αυτών που φταίνε, των καθηγητών του Πανεπιστημίου;
Θέλετε αυτή τη στιγμή να σας βγάλω ένα κατάλογο 150 καθηγητών που έχουν να πάνε 4 μήνες στο Πανεπιστήμιό τους;
Ή δεν το ξέρετε; Το ξέρετε ή δεν το ξέρετε; Από όλα τα κόμματα έχετε καθηγητές. Καθηγητής που έχει να πάει 4 μήνες στο Πανεπιστήμιό του.
Είναι βοηθοί, λέκτορες κλπ. Γίνεται δουλειά έτσι; Στριμώχτε τους να πηγαίνουν δουλειά κάθε μέρα όπως οι καθηγητές του Γυμνασίου να δείτε πως θα υπάρξει μία απόδοση και μία δουλειά.
Αλλά όταν πηγαίνει μία φορά στους 4 μήνες ο καθηγητής και τον έχετε σε 500 θέσεις, και όταν γίνονται εύκολες οι επιλογές, και σήμερα κ. Παπανδρέου κάποιες δικές σας επιλογές βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Ο κ. Μεταξόπουλος ήταν καθηγητής, δική σας επιλογή ήτανε, στο Συμβούλιο επελέγη ως Αντιπρόεδρος αυτού του υψίστου οργάνου από την τότε Κυβέρνηση σας. Οι μισοί καθηγητές του Πάντειου Πανεπιστημίου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Κορυδαλλό, κάποιοι εξ΄ αυτών τουλάχιστον. Αυτοί οι άνθρωποι κλέβανε και διδάσκανε τα παιδιά μας, εκτός και αν έκανε λάθος η δικαιοσύνη και τους έβαλε μέσα για 20-25 χρόνια, μπορεί να είναι δικαστικό λάθος, δεν ξέρω, αλλά σήμερα η δικαιοσύνη της Χώρας αυτούς που είχαμε εμπιστευτεί τα παιδιά μας τους έχει στον Κορυδαλλό. Μακριά από εμένα η οποιαδήποτε έννοια του Μακαρθισμού. Δεν μίλησα για τα πολιτικά φρονήματα κανενός εξ αυτών. Σας λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Αν θέλουμε να έχουμε Παιδεία, θα έχουμε Παιδεία σοβαρή αν μπορέσουμε και δημιουργήσουμε κάποιους κανόνες στοιχειώδους πειθαρχίας. Όχι να έχει 30 διαφορετικές θέσεις και να είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου, να μην τον ξέρει ο φοιτητής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που φοβάστε να την δείτε κατά πρόσωπο.
Είπατε επίσης για τα σχολεία. Βεβαίως το καταλαβαίνω και εγώ, ο καθένας θέλει να διδάσκεται και να μαθαίνεται η μητρική του γλώσσα και στο παιδί του. Διερωτώμαι όμως γιατί καταργήθηκαν, επί δικιά σας Υπουργίας, 18 σχολεία στη Γερμανία, που δίδασκαν την Ελληνική γλώσσα; Άρα ενδιαφέρεστε για την γλώσσα των Αλβανών, και σωστά κάνετε, αλλά δεν ενδιαφερθήκατε για τη γλώσσα των δικών μας παιδιών στη Γερμανία. Πήγα προχθές στο Λονδίνο, όπως σας είπα και πριν, βρέθηκα στο σχολείο που είχε φτιάξει ο Κωνσταντίνος για τα παιδιά του, μεγάλωσαν τα παιδιά του, έφυγε το σχολείο, το πήρε μια άλλη διοίκηση, γίνονται μόνο στα αγγλικά τα μαθήματα. Δεν υπάρχει σχολείο για να γίνουν Ελληνικά Μαθήματα σε όλο το Λονδίνο, των 20 εκατ. και των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών Ελλήνων και Κυπρίων και ευτυχώς κάνει η εκκλησία. Χαίρομαι γιατί κάποιος πριν, περιπαικτικά μου είπε: «Ανακάλυψες Καρατζαφέρη το 2008 τον Τσε Γκεβάρα;» λέω «κάποιοι άλλοι πριν ανακάλυψαν την Ορθοδοξία και τον Χριστό το 2008» και χαίρομαι γιατί για την νεολαία, ίσως το μόνο καταφύγιο είναι η εκκλησία. Μία εκκλησία, η οποία δείχνει να περπατάει μια νέα οδό, μια νέα ατραπό ίσως ποιο ανοιχτή, ίσως ποιο μεγάλης αγκαλιάς, αλλά εν πάση περιπτώσει εκεί βρίσκεις καταφύγιο.
Άκουσα την κα. Παπαρήγα να εγκαλεί τον Πρωθυπουργό για τη λέξη λαϊκισμός. Δεν πρόκειται κύρια Παπαρήγα να τη βγάλει ο Πρωθυπουργός τη λέξη αυτή, οι άνθρωποι που του γράφουν τους λόγους, πάντα έχουν τη λέξη λαϊκισμός. Πάμε στα πρακτικά όλων των ομιλιών του Πρωθυπουργού, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ως και τις απαντήσεις την ώρα του Πρωθυπουργού, πάντα υπάρχει μέσα η λέξη λαϊκισμός. Τι σύνδρομο είναι αυτό κ. Πρωθυπουργέ με τη λέξη λαϊκισμός; Οποιοσδήποτε έχει αντίθετη άποψη και την υποστηρίζει είναι λαϊκιστής; Τότε, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πέρα από τη Νέα Δημοκρατία είμαστε λαϊκιστές. Χρειάζεται πρότυπα η νεολαία μας και τα πρότυπα δεν μπορεί να είναι οι κουμπάροι. Δεν μπορεί να είναι οι βιντεο-κομιστές. Δεν μπορεί να είναι οι βιντεο-λήπτες. Τα πρότυπα δεν μπορεί να είναι οι Γενικοί Γραμματείς και οι Διοικητές Οργανισμών οι οποίοι ωθούν τα κορίτσια σε εκπόρνευση προκειμένου από συμβασιούχους να τους κάνουν μόνιμους. Γιατί το ζήσαμε κι αυτό στη δικιά σας Κυβέρνηση κ. Πρωθυπουργέ. Αυτά δεν μπορεί να είναι μηνύματα για τη νεολαία. Δεν μπορεί να είναι οι μίζες. Δεν μπορεί να ζούμε σε μια χώρα εμείς, αλλά ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, που παρακολουθείτε ο Πρωθυπουργός της χώρας και το αποδέχεται παθητικά και δεν ψάχνει να βρει ποιοι τον παρακολουθούσαν να τους κλείσει φυλακή; Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνει η νεολαία.
Επειδή δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χρόνου που μου δίνουν, σας λέω το εξής κ. Πρωθυπουργέ. Πάρτε το Κυβερνητικό Πρόγραμμα, Παιδείας τουλάχιστον του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, για να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν θέσεις τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε, θέσεις που μπορούν να ανεβάσουν την Παιδεία, αλλά και το φρόνημα των νέων ανθρώπων. Καλό θα ήταν να το διαβάσετε, ελπίζω να σας δοθεί ο χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: