12/3/08

Εισάγουμε μέχρι και τουρκικά φυτοφάρμακα;...

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, Κωστής Αϊβαλιώτης, κατέθεσε την εξής ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης :

«Πρόσφατο περιστατικό στον τελωνειακό σταθμό Κήπων στο Ν. Έβρου, κατά το οποίο άνδρες του τελωνειακού σταθμού εντόπισαν, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν μεγάλη ποσότητα τουρκικών φυτοφαρμάκων, έφερε στο φως την ανεπάρκεια των Ελληνικών Υπηρεσιών να προστατεύσουν τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή.
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία απαγορεύεται στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εισαγωγή φυτοφαρμάκων από τρίτες χώρες και κατ΄ επέκταση και από την Τουρκία (όπου, προφανώς, δεν υπάρχουν οι αυστηρές προδιαγραφές που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση). Παρά ταύτα, ανυποψίαστοι και ανενημέρωτοι Έλληνες αγρότες, με μόνο κίνητρο τη φθηνή τιμή τους, χρησιμοποιούν προϊόντα από παράνομες εισαγωγές και ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν μπλεγμένοι, ενώ ταυτόχρονα δηλητηριάζουν τα χωράφια τους και φυσικά παράγουν τρόφιμα, επιβαρυμένα με χημικά, που οδηγούνται στην κατανάλωση και επιφέρουν κινδύνους στη δημόσια υγεία του πληθυσμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποια Υπηρεσία του Υπουργείου, ονομαστικά, είναι επιφορτισμένη με το έργο της ενημέρωσης των Ελλήνων αγροτών, για ορθή χρήση φυτοφαρμάκων, ποιοτικά και ποσοτικά;
2. Ποια Υπηρεσία του Υπουργείου, ονομαστικά, είναι αρμόδια για τον έλεγχο των αγροτών για νόμιμη χρήση φυτοφαρμάκων; Πόσοι επιτόπιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί για τα παραπάνω, κατά νομό, τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007 και ποια ήταν τα αποτελέσματα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: