6/9/07

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ στις 5 Σεπτεμβρίου ΄07


Καλημέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κοιτάζοντας τον κύριο Χριστοδουλίδη δεξιά μου, θυμάμαι πριν κάποια χρόνια που δίναμε μια συνέντευξη Τύπου και ήμασταν εμείς και εμείς. Από τότε έχουμε κάνει κάποια βήματα. Απ’ ότι φαίνεται, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, έχουμε καλύψει ήδη τα δύο τρίτα της προεκλογικής περιόδου και ακόμα δεν έχουμε μιλήσει πολιτικά και αυτό δεν διευκολύνει τη Δημοκρατία.
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση, αυτό που έγινε στην Πελοπόννησο, και δεν μιλάω για τις φωτιές, δεν μιλάω για τις καταστροφές, δεν μιλάω για τους νεκρούς ούτε για τα δεκάδες καμένα σπίτια, μιλάω για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και γενικότερα της Κυβέρνησης, η οποία προφανώς δεν είχε λάβει τα μέτρα της, τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα έπρεπε προ πολλού να είχε λάβει, από την ημέρα εκδήλωσης των πυρκαγιών μέχρι και σήμερα.
Διαπιστώνει κανείς ότι επικοινωνιακά η λήψη μέτρων χρησιμοποιείται από κάποιους κάθε μέρα και σε μία άλλη πρωτεύουσα νομού- ανακοινώνουν δύο μέτρα για να κρατήσουν τα φώτα της δημοσιότητας και να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα άλλα θέματα.
Τα θέματα είναι πολλά. Πρώτα- πρώτα, το εσπευσμένο των εκλογών. Νομίζω ότι μόνο ως αστεϊσμός μπορεί να υποστηριχθεί ως αιτία πρόωρων εκλογών η σύνταξη του προϋπολογισμού. Θυμηθείτε πόσες εκλογές έγιναν στα μέσα Οκτωβρίου. Τότε πως οι υπουργοί μπόρεσαν και συνέταξαν τον προϋπολογισμό; Βεβαίως ο κ. Αλογοσκούφης είναι λίγο βραδυκίνητος, αλλά δε νομίζω ότι είναι τόσο βραδυκίνητος ώστε να χρειάζεται ένα μήνα για να μπορέσει να συντάξει τον προϋπολογισμό. Έχω την αίσθηση ότι ο Τύπος σχολίασε σωστά όλη αυτή την περίοδο πριν από τις πυρκαγιές, ότι το βιαστικό και γρήγορο των εκλογών είχε ως στόχο να σταματήσει την έρευνα για το σκάνδαλο των ομολόγων. Δηλαδή ο κ. Ζορμπάς είχε συντάξει ένα πόρισμα το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, περιγράφει ότι μεγάλα χρηματικά ποσά πήγαν σε πολιτικό κόμμα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πριν από την επίσημη επίσκεψη του κου Ζορμπά στη Βουλή, θα μπορούσαν να έχουν βγει πράγματα τα οποία θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστα για την κυβέρνηση του κου Καραμανλή. Στο άνωθεν πόρισμα μπορεί να προστεθεί και το πόρισμα για το δικό μας Ταμείο, το ΤΣΠΕΑΘ. Εκεί θα συναντήσουμε νέες, βαρύτερες κατηγορίες εφόσον προχωράει ακόμα και σε ανάγνωση λογαριασμών ανθρώπων που πρόσκεινται σε άτομα που έβαλαν πάλι σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Άλλος λόγος ουσιαστικός δεν υπάρχει. Ούτε εθνικό θέμα υπάρχει για την Κύπρο, για το Αιγαίο και για την Μακεδονία που να είναι άμεσης βιασύνης. Βεβαίως, δεν υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα που να συνδέεται με την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής φοβήθηκε ακριβώς ότι υπάρχει ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον κ. Ζορμπά, να προκύψουν τα θέματα που θα τον έφερναν σε δυσάρεστη θέση. Ξεχάσαμε λοιπόν και τα ομόλογα Και νομίζω ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν το κακό που μας βρήκε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν συζητήθηκαν όμως και τα διαχρονικά θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, δεν συζητήθηκε το ασφαλιστικό. Απειλούνται οι συνταξιούχοι, απειλούνται οι Έλληνες που βλέπουν ότι το αύριο γι’ αυτούς δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο, από τους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Αλήθεια, ποιος από εσάς ξέρει ποια είναι τα μέτρα και τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών; Ποιος είναι αισιόδοξος ότι δεν θα βληθούν βαναύσως τα χρόνια που βγαίνουμε στη σύνταξη και κυρίως τα ποσά τα οποία παίρνει ο καθένας από εμάς; Δεν δόθηκαν λοιπόν πειστικές απαντήσεις. Τί θα γίνει με τα εθνικά θέματα; Τί θα γίνει με το όνομα της Μακεδονίας; Στις έντεκα Απριλίου του 2007, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΝΔ υπερψήφισε την υπ’ αριθμόν δεκατρία παράγραφο η οποία αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο κατά τη διαπραγμάτευση και την ένταξη των Σκοπίων, δηλαδή με λίγα λόγια ότι τα Σκόπια θα μπορέσουν να μπουν στην Ευρώπη με όποιο όνομα θέλουν! Ας μας ξεκαθαρίσουν λοιπόν τα κόμματα: Θεωρούν ήσσονος σημασίας τη Μακεδονία και την ιστορία που πηγαίνει μαζί με το όνομα της;
Να δεχθούμε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται τα σύνορα της με την Τουρκία, μετά τη δήλωση του Αρχιστρατήγου των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος; Αυτού του ιδίου, ο οποίος δεν δέχεται το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και «σνομπάρει» τον Πρόεδρο Γκιούλ; Αυτό το σημειώνω για να δείξω τη δύναμη την οποία έχει.
Στη Θεσσαλονίκη παρόντος του κυρίου Χηνοφώτη, πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι τα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι ο 25ος μεσημβρινός που περνάει πάνω από τη Σύρο!
Να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους ποια είναι η πολιτική στο Κυπριακό και ποια θέση θα πάρει η ελληνική Κυβέρνηση σε όσα μεθοδεύονται για εκείνο το κακέκτυπο του σχεδίου Ανάν. Όλα αυτά δεν έχουν απαντηθεί, όπως δεν έχει απαντηθεί η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο όλοι αντιμετωπίζουμε: Δεν υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να μη χρωστάει σε μία Τράπεζα. Δεν υπάρχει Ελληνίδα και Έλληνας που να μην έχει «κακοποιηθεί» από τις τράπεζες.
Είμαστε η χώρα που έχει τις πλουσιότερες τράπεζες της Ευρώπης! Κατά τον ΟΑΣΑ, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον κερδοφόρες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου! Πομπωδώς, οι τράπεζες έβγαλαν μία ανακοίνωση παραμονές των μεγάλων πυρκαγιών, συμπτωματικά βέβαια, που έλεγε ότι τα κέρδη των τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2007 είναι 2,5 δις ευρώ! Μιλάμε για 850 δις δραχμές το εξάμηνο! Διερωτάται κανείς, πώς γίνεται από τη μία να είμαστε η φτωχότερη χώρα της Ο.Ν.Ε. και από την άλλη να είμαστε η χώρα με τις πλουσιότερες τράπεζες;
Προφανώς, κάποιοι δεν ελέγχουν αποτελεσματικά και σωστά τις τράπεζες. Είδαμε την περίοδο της μεγάλης εντάσεως με τα ομόλογα να κλείνουνε χρηματιστηριακές εταιρείες, δεν είδαμε όμως να γίνεται κανένας έλεγχος, ούτε καν περιστασιακός, στις τράπεζες. Πιστεύω λοιπόν ότι η αποθησαύριση του δημοσίου πλούτου από τις τράπεζες είναι η βασικότερη αιτία που η κοινωνία και η αγορά δεν παίρνει μπρος. Βρισκόμαστε σε αυτό το μειονεκτικό σημείο απέναντι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν οικονομίες που καλπάζουν.
Θυμάμαι το 1986, τη χρονιά που έμπαιναν στην Ε.Ε η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η οικονομία της Ελλάδος ήταν κατά πολύ ισχυρότερη. Σήμερα όμως για να παρακολουθήσουμε την οικονομία αυτών των τριών χωρών χρειαζόμαστε να έχουμε τον «Αρίσταρχο», το αστρονομικό τηλεσκόπιο του καθηγητού κ. Γούδη. Τόσο μπροστά έχουν βγει η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Φταίει ο λαός;
Προφανώς δεν φταίει ο λαός. Ο λαός το ίδιο ευφυής ήταν, το ίδιο ευφυής είναι, το ίδιο εργατικός ήταν, το ίδιο εργατικός είναι. Προφανώς φταίνε οι κυβερνήσεις, οι οποίες δεν έκαναν αυτό το οποίο θα έπρεπε να κάνουν για να μπορέσουμε κι εμείς να παρακολουθήσουμε τα ανώτερα στρώματα, τα καλύτερα στρώματα, από τον ευρωπαϊκό πυρήνα.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε μία προεκλογική περίοδο όπου δεν έχουν συζητηθεί τα πλέον σοβαρά ζητήματα, τα θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Είδαμε φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων, ένα θεσμό τον οποίο σεβόμαστε όλοι, να βγαίνουν αποτελέσματα «μαϊμού» και να αναστατώνονται περισσότερες από διακόσιες πενήντα σχολές. Οι άνθρωποι οι οποίοι είδαν με τα αποτελέσματα τους να μπαίνουν στις σχολές μετά από μία βδομάδα συνειδητοποίησαν ότι τα αποτελέσματα δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό δείχνει ότι το σύστημα κάπου πάσχει...
Δεν μας είπε κανείς επαρκώς τι θα γίνει με τα λιμάνια της χώρας. Βρισκόμαστε σε ύφεση. Θυμόσαστε ότι για πολύ καιρό δε λειτουργούσαν τα λιμάνια της χώρας, δεν υπήρχε εμπόριο, δεν μπορούσαν οι αγρότες να μεταφέρουν τα προϊόντα τους.
Πρέπει να μιλήσει κάποιος ξεκάθαρα στους ίδιους τους αγρότες και να τους πει τι είναι αυτό που έχουνε, ποια είναι η γραμμή που ακολουθείται. Η γραμμή η οποία υπάρχει, είναι η γραμμή του κ. Blair, τον οποίο αντιμετώπισα στο Ευρωκοινοβούλιο όταν δήλωσε: «δεν ενδιαφέρομαι άμεσα για τους αγρότες, διότι είναι μόλις το 4% του πληθυσμού της Ευρώπης και μου αποδίδουν στο ακαθάριστο εισόδημα μόνο το 2%». Απάντησα τότε στον πρωθυπουργό της Αγγλίας, προτείνοντάς του το βράδυ που θα πάει να φάει σε ένα εστιατόριο, αντί να παραγγείλει σαλάτα και φρούτα να παραγγείλει μικροτσίπ και πηνία.
Εάν κάποιοι σκοπεύουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά και στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των αγροτών δεν είναι μόνο 4% αλλά πλησιάζει το 20%, ας το δηλώσουν ξεκάθαρα στους αγρότες για να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Πράγματι, δε γνωρίζουν οι αγρότες τι θα συμβεί! Δε γνωρίζουν ότι σε μια πενταετία, σταματάνε οι επιδοτήσεις. Δεν έχει πει κανένας στους αγρότες τι να κάνουν ώστε να παρακολουθήσουν τα ποιοτικά άλματα που γίνονται σε άλλες αγροτικές χώρες της Ευρώπης. Δεν ξεκαθάρισε η Ελλάδα ότι χρειαζόμαστε ειδικά ταμεία. Πηγαίνουν και ζητάν ποσά από τα διάφορα «πακέτα» τα οποία, εν συνεχεία, δε μπορούμε να τα απορροφήσουμε. Είπα στην κυβέρνηση Καραμανλή, και ευτυχώς το άκουσαν κάποιοι, ότι δεν θα πάμε μέσω ταμείων συνοχής για να αντιμετωπίσουμε τις καταστροφές, αλλά θα πάμε να πάρουμε εκείνα τα ποσά που δε μπορέσαμε να απορροφήσουμε από το τρίτο πακέτο που φτάνει και περισσεύει.
Ζήτησα από την Κυβέρνηση Καραμανλή να ζητήσει και να εξασφαλίσει τα ποσά για τη δασοπροστασία. Από το 2000 έχουν εξασφαλιστεί 24 εκατομμύρια ευρώ για δασοπροστασία. Η κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 2000 ως το 2007 δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από αυτά που υπάρχουν για τη δασοπροστασία!
Εάν είχαν απορροφήσει τα χρήματα αυτά, μπορεί να είχαμε λιγότερους νεκρούς και λιγότερα στρέμματα καμένης γης. Εννέα εκατομμύρια ευρώ έχουν εγκριθεί για τη δασοπροστασία του Σέιχ Σου από το 2000. Είναι 2007 και τα χρήματα παραμένουν στο ταμείο της ΕΕ! Εν τω μεταξύ, οι Θεσσαλονικείς αγωνιούν μην τους βρει κανένα κακό στο Σέιχ Σου. Θέλω να πω, ότι πράγματι δεν υπήρξαν αποτελεσματικοί, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος! Υπήρχαν κονδύλια τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία θα μπορούσαν να μας είχαν σώσει από φυσικές καταστροφές, κονδύλια που θα μπορούσαν να είχαν ανακουφίσει τους αγρότες. Δεν είχε γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά ούτε από τον ένα ούτε από τον άλλον.
Δεν ακούσαμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προσπαθώ με το μάτι του δημοσιογράφου αλλά και του Πολιτικού Αρχηγού να διακρίνω μια διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα και ακόμη δεν μπορώ να βρω ούτε μια!
Στην εξωτερική πολιτική, τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ του Σχεδίου Ανάν! Αναρωτιέμαι εάν ο Κυπριακός λαός και ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος είχαν παρασυρθεί από τον κ. Καραμανλή, τον κ. Παπανδρέου και το Συνασπισμό, ποια θα ήταν σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία!
Ίδια πολιτική ακολούθησαν και στα θέματα της Τουρκίας: Κατέθεσα 22 τροπολογίες και ζήτησα από την Ε.Ε. κ το Ευρωκοινοβούλιο, όσον αφορά στην είσοδο της Τουρκίας, να υπάρχει μια «ειδική σχέση». Τότε λοιπόν λοιδορήθηκα και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Σήμερα ευτυχώς, αν και έθεσα το θέμα το 2004, υιοθετεί τις θέσεις αυτές ο κ Νικολά Σαρκοζί. Έχει αρχίσει σταδιακά όλη η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσανατολίζονται προς αυτή την «ειδική σχέση».
Έθεσα λοιπόν τότε 22 τροπολογίες προκειμένου η Τουρκία να περάσει στην Ευρώπη. Μία από τις τροπολογίες ήταν να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Δε νομίζω να υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που δε θα ήθελε να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο.
Κι όμως! Υπήρξαν Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων! Ζήτησα, για να μπει η Τουρκία στην Ευρώπη, να άρει το Casus Belli εναντίον χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εννοώντας την Ελλάδα. Υπήρχαν Έλληνες Ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του Casus Belli!
Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά δημιουργούν προβληματισμό…
Προβληματισμούς επίσης δημιουργεί και αυτό το οποίο είπε η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είναι το τρίτο πρόσωπο στην ελληνική πολιτεία μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Η Πρόεδρος λοιπόν της Βουλής, η κα. Μπενάκη, είπε κάποια σοβαρά θέματα, δεν εκλήθη όμως ουδέποτε να τα εξηγήσει, να τα δικαιολογήσει ή να επιχειρηματολογήσει γι’ αυτά- ούτε η ίδια ούτε η κυβέρνηση. Σας διαβάζω λοιπόν από την προτελευταία σελίδα του φυλλαδίου, αυτά που είπε η κυρία Μπενάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
«Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων. Πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».
Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα. Εάν τα έλεγε οποιοσδήποτε άλλος, θα τον κατηγορούσαν ως ακραίο. Τα είπε η Πρόεδρος της Βουλής. Νομίζω ότι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες πριν πάνε στη κάλπη: Τί εννοεί η Πρόεδρος της Βουλής όταν λέει ότι θα μειωθούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα;
Τί εννοεί η Πρόεδρος της Βουλής όταν λέει ότι θα μειωθούν τα σύνορά μας; Δηλαδή τι έχουν σκοπό να πράξουν; Μήπως αυτά συνδέονται με κάποιες κινήσεις των Αμερικανών προξένων σε ακριτικές περιοχές της χώρας;
Τι εννοεί όταν λέει ότι θα αλλάξει το πολίτευμα της χώρας και θα έχουμε νέες μορφές διακυβέρνησης ;
Τι εννοεί όταν λέει ότι θα μεταβληθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Αυτά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά! Είναι εξόχως σοβαρά θέματα κι όμως δεν έχουν απαντηθεί. Όλα αυτά βέβαια δεν τα είπε σε μία συνέντευξη παρασυρόμενη από το λόγο της. Ήταν γραμμένα. Τα ανέγνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βρίσκονται πλέον γραμμένα και στα Πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Σε δύο με δυόμισι χρόνια τελειώνει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν η κα. Μπενάκη του λέει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα συμβούν αυτά, ποιοι κίνδυνοι είναι δυνατόν να υπάρχουν; Μπορεί να είμαστε αδιάφοροι σε αυτή τη φράση που τη λέει ο τρίτος στην ιεραρχία πολιτικός παράγων; Νομίζω ότι αυτές οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν Δεν είμαι σίγουρος ότι θα δοθούν επαρκώς σε αυτό το debate το οποίο θα γίνει αύριο, το οποίο γίνεται έξω από τους κανόνες του 2000 και του 2004.
Αντιλαμβάνομαι τις αδυναμίες κάποιων, ενδεχομένως και τις φοβίες τους, εμείς όμως θα συμμετέχουμε στο debate παρ’ ότι δεν γίνεται με τους κανόνες του 2004. Θέλω να πιστεύω ότι οι κύριοι και κυρίες συνάδελφοι δημοσιογράφοι θα είναι διεισδυτικοί και θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο μεδούλι των απαντήσεων, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει ένας περιορισμός σε επιδερμικές ερωτήσεις που δεν θα διαφωτίσουν τους Έλληνες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα πράξουν το καθήκον τους με τον καλύτερο τρόπο. Με αυτές τις σκέψεις είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: