19/9/07

Δεν εκμεταλλευόμαστε κανένα από τα ενεργειακά μας αποθέματα!



Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και Αντιπρόεδρος της INDEPENDENCE/DEMOCRACY Γ. Καρατζαφέρης κατέθεσε την εξής ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:


"Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αναπτύσσει με αργό ρυθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
(παρότι έχει τεράστιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό), ενώ το πετρελαϊκό απόθεμα του Πρίνου έχει σταματήσει να ανακουφίζει το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσό των 230 δις ευρώ το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στις εισαγωγές πετρελαίου, αφού η χώρα είναι εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Εντούτοις, σοβαρές μελέτες ξένων ειδικών μιλούν για αποθέματα που ξεπερνούν τα 2 δις βαρέλια πετρελαίου στο Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης καθώς και για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Κανένα από αυτά τα αποθέματα δεν τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Ελλάδα.

Γνωρίζει η Επιτροπή γιατί η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται τα τεράστια αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τα εισάγει απ’ τις αραβικές χώρες και τη Ρωσία; Τα ελληνικά αποθέματα βρίσκονται εντός ή εκτός των χωρικών υδάτων εύρους 12 ναυτικών μιλίων τα οποία καθιέρωσε η ισχύουσα διεθνής Συμφωνία για τα Δίκαιο της Θάλασσας του 1982; Ποιες χώρες της ΕΕ δεν εφαρμόζουν αυτή την Συμφωνία;

Παρενέβη η Επιτροπή στις ελληνικές αρχές ώστε αυτές να εκμεταλλευτούν τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα - όπως άλλωστε κάνει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - στα πλαίσια της προσπάθειας να απεξαρτηθεί ενεργειακά η Ένωση; Η Επιτροπή - που τόσο ενδιαφέρεται για την συγκράτηση των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη - ποιά παρέμβαση έκανε στις ελληνικές αρχές ώστε να αρχίσουν επιτέλους να εκμεταλλεύονται με τρόπο σοβαρό και συστηματικό τους φυσικούς πόρους της ελληνικής επικράτειας, κάτι που θα ανακουφίσει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το οποίο επιβαρύνεται από τις τεράστιες εισαγωγές πετρελαίου, δεδομένου ότι η Ελλάδα χρειάζεται για τις ανάγκες της 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: