12/9/07

O Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Προ της επισκέψεως του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προηγήθηκε συνάντησή του με τον Παναγιώτατο Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο.
Στη διάρκεια τη επισκέψεως του στο χώρο της Δ.Ε.Θ. επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της έκθεσης, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για την παραγωγική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας.
Στην συνεχεία επισκέφθηκε τα περίπτερα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής σχολιάζοντας τον τρόπο φύλαξης των πολιτών από τις πυρκαγιές.
Στο περίπτερο των ΕΛΤΑ η διοίκηση παρουσίασε στον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. το νέο γραμματόσημο που εκδόθηκε με την επιμέλεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το οποίο εικονίζει την Μακεδονία.
Ακολούθως επισκέφθηκε τα περίπτερα της Αστυνομίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στις 16 του Σεπτέμβρη αλλάζει μέλλον ο τόπος»
Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ Γ. Καρατζαφέρης έδωσε έμφαση στα εθνικά μας θέματα. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε:

Θα ερχόμουν με άλλη ατζέντα, αλλά βρέθηκε στα χέρια μου ένα αντίγραφο της βρετανικής εφημερίδας EU Reporter, όπου υπάρχει μια ανάλυση ενός δημοσιογράφου, του κυρίου Eliab Harvey, ο οποίος συνδυάζοντας αναλύσεις της Guardian και συνέντευξη του Πρωθυπουργού, εμφανίζει ως πιθανότερο σενάριο ότι οδηγούμαστε σε μια συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει να κάνει χρήση του άρθρου, βρίσκεται στο διαδίκτυο. Αν οδηγούμεθα σε κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ ευθέως αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο πολλές στρατηγικές στοχεύουν στην απομόνωση του ΛΑ.Ο.Σ και στη μη είσοδό του στο Κοινοβούλιο. Αυτό που γράφει, είναι ότι ή συνεργασία αυτή θα γίνει για να διεκπεραιώσει πράγματα που ο καθείς εξ αυτών δεν μπορεί να διεκπεραιώσει μόνος του. Τα θέματα τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν και υπάρχει πιθανότητα να λυθούν εις βάρος των Ελλήνων, πιστεύω ότι χρειάζονται ιδιαιτέρας προσοχής. Εάν έχει προαποφασιστεί να γίνει η Κυβέρνηση τύπου Μεγάλης Βρετανίας, τότε κακώς προσπεράσαμε τα όσα είπε η κυρία Μπενάκη, ότι θα μεταβληθούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη και, το χειρότερο, ότι θα περιοριστούν τα εθνικά μας σύνορα και η εθνική κυριαρχία. Την μείωση της εθνικής κυριαρχίας την καταλαβαίνω, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς αφόπλιση της Ελληνικής Βουλής. Αλλά την αλλαγή συνόρων δεν την καταλαβαίνω. Επιμένω να μας εξηγήσει η κυρία Μπενάκη τι εννοεί.
Όπως δεν καταλαβαίνω τι εννοεί λέγοντας ότι η Δημοκρατία απειλείται από νέες μορφές διακυβέρνησης.

Τι εννοεί η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία είναι ο τρίτος άνθρωπος ιεραρχικά στην Ελληνική Δημοκρατία; «Μείωση εθνικής κυριαρχίας» και «άλλες μορφές διακυβέρνησης» χωρίς απόφαση Βουλής;
Αν στα πλαίσια του Ευρωσυντάγματος, ή κάποιου άλλου κακέκτυπου που ετοιμάζουν, πρόκειται να αλλάξουν τα εθνικά μας σύνορα και η δημοκρατία, πρέπει να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσουν οι Έλληνες αν δέχονται αν απολέσουν τη δημοκρατία όπως τη βιώνουν. Ανησυχώ σφόδρα γιατί δεν πήρα ούτε εξήγηση από τον Πρωθυπουργό όταν, ενώπιος ενωπίων προχθές, του διάβασα τη δήλωση που έκανε η κα. Μπενάκη, η Τρίτη πολιτειακή παράγοντας. Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος άνθρωπος σε ιεραρχία στην Ελληνική Δημοκρατία.
Ο Καραμανλής πιεζόμενος στο debate ψέλλισε το veto, το οποίο χθες σε συνέντευξη με τον κ. Χατζηνικολάου το πήρε πίσω, λέγοντας: «εγώ ουδέποτε μίλησα για veto».
Τον Ιούνιο του είπα από τη Λωζάννη, ότι αν θέσει veto εγκαίρως, εγώ θα έπαιρνα το κόμμα από τις εκλογές για να κάνει περίπατο. Πίστευα ότι με αυτό τον τρόπο θα έκανα ένα καλό στον τόπο. Ο κ. Καραμανλής δεν ήσκησε το δικαίωμα αυτό εναντίον μου.
Στις 11 Απριλίου του 2007, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΝΔ υπερψήφισε την υπ’ αριθμόν δεκατρία (13) παράγραφο, η οποία αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο κατά τη διαπραγμάτευση για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι το όνομα της γείτονος χώρας δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξή της. Έμαθα αργότερα ότι το ψήφισμα αυτό έγινε με υπόγεια συνδρομή ατόμων του λαϊκού κόμματος. Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος του ψηφίσματος, το
δεύτερο σκέλος χωράει πολλή συζήτηση.
Ο κ. Καραμανλής δεν έχει πείσει για τις τελικές του προθέσεις.
Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό του κ. Καραμανλή, αμφισβητώ όμως τους χειρισμούς του προς επίτευξη κάποιου καλύτερου αποτελέσματος, από εκεί που σήμερα βρίσκεται το θέμα.
Γνωρίζετε τις θέσεις της Ελλάδας για μια σειρά θεμάτων για το Αιγαίο και την εμμονή να πάμε στη Χάγη. Το θέμα δεν έχει εξηγηθεί ακριβώς
Οποιαδήποτε προσφυγή στη Χάγη θα έχει αντίκτυπο. Θα έχει απέναντί της μια σύνθεση τύπου Del Ponte όπως η προσφυγή της Κροατίας η οποία είχε απέναντί της διαπραγματεύσεις για την ένταξή της με ανταλλάγματα που όλοι θυμάστε έως ότου δοθεί το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο.
Πιστεύω ότι αν θα υπάρξει αυτή η μεθόδευση της ΝΔ, πέραν εθνικών θεμάτων θα επεκταθούν και στην Κύπρο. Ο κ. Καραμανλής πήγε στην Τουρκία δύο φορές για να βοηθήσει τον Ερντογάν, ενώ δεν διατύπωσε καμία άποψη για τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Κάτι ετοιμάζεται, ίσως μια Εξόδιος ακολουθία για τον άνθρωπο που είπε το «όχι».
Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε ευκαιρώς να λύσει το θέμα του ασφαλιστικού πάνω στις ιδέες του κ. Αναλυτή της ΝΔ και Σπράου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας μίλησε με έναν τεχνητό όρο χωρίς ουσία, το εκβιαστικό δίλημμα, «αυτονομία ή εκλογές». Εάν δε βγει και στην επανάληψη αυτοδύναμη Κυβέρνηση, πόσες φορές θα επαναλάβουμε τις εκλογές για να ικανοποιήσουμε το καπρίτσιο του κ Καραμανλή;
Θυμάμαι, όταν ήμουν στη Νέα Δημοκρατία, ένα πορτρέτο του Παύλου Μπακογιάννη στον προθάλαμο του Προέδρου στα γραφεία της ΝΔ που έγραφε:
«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».
Εξαφανίστηκε το πορτρέτο και φαίνεται ότι εξαφανίστηκε και η ρήση από τη μνήμη τους. Εγώ πιστεύω σε αυτή τη ρήση, πιστεύω ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Το γιατί ο κ Καραμανλής βλέπει αδιέξοδα μπορώ να το αντιληφθώ όχι από πολιτική αλλά από κομματική σκοπιά, εφόσον η κυβέρνηση άρχισε να βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα. Είναι η αδυναμία που αισθάνεται και το αδιέξοδο, πράγματι, μπροστά στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.
Έχουμε κυβέρνηση μονοκομματική και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι σχεδόν στο σύνολό τους φυτώρια, άνδρα και λίκνα διαφθοράς. Στη μεγάλη πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ με τον Παπανδρέου, είχαμε την υπόθεση Μαυράκη με τα 500 εκατομμύρια. Στην επόμενη μεγάλη πλειοψηφία, πάλι Παπανδρέου, είχαμε το σκάνδαλο Κοσκωτά, μετά είχαμε το χρηματιστήριο επί πλειοψηφίας Σημίτη και τώρα τα ομόλογα με την πλειοψηφία ΝΔ και Καραμανλή.
Μένουμε μονότονα αγκυλωμένοι στις μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στη μονοκρατορία του ενός. Αν είχαν παρακολουθήσει την Ευρώπη, όπως είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω αυτά τα τελευταία χρόνια εγώ, θα καταλάβαιναν ότι η κυρίαρχη όρος είναι ο «διάλογος». Η λέξη που χρησιμοποίησα και στις έξι απαντήσεις στο debate. Πιστεύω στο διάλογο και στη σύνθεση, όχι στην αποσύνθεση.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερ: Σχετικά με την πιθανότητα μιας μη αυτοδύναμης κυβέρνησης:
Απ: Μέχρι στιγμής το άκουγα μόνο στα καφενεία, αλλά δεν περίμενα να το δω σε εφημερίδα που έχει πολύ δυνατές πολιτικές αναλύσεις.

Ερ: Σχετικά με την προσπάθεια της ΝΔ να «μπετονάρει» διαφορές προς τα δεξιά για τα θέματα Σκοπίων, βιβλίου ιστορίας κλπ.
Απ: Στις εκλογές και στον έρωτα επιτρέπονται όλα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο αντίπαλος θα χρησιμοποιήσει όποια όπλα έχει. Η ΝΔ έχει φτάσει στο έσχατο σημείο προβληματισμού και χρησιμοποιεί τα έσχατά της όπλα. Εμείς αντιπαραθέτουμε το διάλογο, τη λογική και την επιχειρηματολογία. Αν έφτασε η ΝΔ να αλλάξει ρότα και μιλάει για σημαία, αυτό είναι μια νίκη στη συμμετοχή μας, ακόμη και εκτός Βουλής, και το δεχόμαστε χωρίς καμία αυταρέσκεια ως ένα θετικό επίτευγμα χάρη στις παρεμβάσεις μας.

Ερ: Για Γ. Παπανδρέου:
Απ: Ο Παπανδρέου άργησε να κάνει το finish. Τα τρεισήμισι προηγούμενα χρόνια δεν έδειξε έντονη δραστηριότητα, τώρα ο Λαλιώτης αποφάσισε να χορέψουνε πιο σκληρά, αλλά σκληρό βαλς δεν υπάρχει.

Ερ: Για την εκτεταμένη παροχολογία
Απ: Προχθές στο Ηράκλειο μια κυρία στο αεροδρόμιο μου είπε, καθώς έφευγα, «Ευχαριστώ πάρα πολύ για παροχές που μας έκανες». «Συγγνώμη», της απάντησα, «εγώ δεν έκανα παροχές, δεν έχω καμία εξουσία». Και μου είπε « Αν δεν ήσουν εσύ, δε θα μας έδινε ο καθένας το κάτι παραπάνω». Λυπάμαι, αν είναι τα πράγματα έτσι, να δίνει ο καθένας κάτι κάτω από την πίεση του μετρήματος των ψήφων. Αυτή δεν είναι «ιδανική» πολιτεία, αλλά «δανεική».

Ερ: Για τη δήλωση Πολύδωρα για τις πυρκαγιές:
Απ: Τον κ. Πολύδωρα προτιμώ να τον διαβάζω, γιατί όταν τον ακούω όλο και κάποιο «unfair» περιλαμβάνει. Τα λεγόμενά του προκαλούν αρνητικά σχόλια, τελευταία έχει χάσει το μέτρο.

Ερ: Γιατί να σας ψηφίσει ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης, όταν είσαστε απών από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;
Απ: Δεν είσαστε καλά ενημερωμένος, κοιτάξτε στα πρακτικά. Κάποιοι ήθελαν να σας παγιδέψουν. Όταν ήμουν δημοσιογράφος προσπαθούσα να διασταυρώνω πολύ καλά τις πληροφορίες προτού τις βγάλω προς τα έξω για να αποφύγω τέτοιες παγίδες.

Ερ: Σχετικά με τη μονοπώληση της πολιτικής ζωής της χώρας από δύο ονόματα.
Ξεπερνούν το 80% τα δύο κόμματα μετά τη μεταπολίτευση. Γιατί υπάρχει εξάρτηση, πού έγκειται και γιατί δε γίνεται η τομή;
Απ: Από το 1945 τρεις οικογένειες βρίσκουμε σ’ όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση χωρίς Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου. Ο Macmillan στη Βρετανία, άφησε διάδοχο πρωθυπουργό; Ο Κάλαχαν, ο Τσώρτσιλ, ο Ντε Γκωλ ο Πομπιντού, ο Κολ; Ποιος; Κανένας. Αυτό το φαινόμενο, που δεν προάγει τη Δημοκρατία, είναι μονοπώλιο που έχουμε μόνο εμείς στην Ελλάδα, πέρα από τον Σομόζα στην Νικαράγουα. Όμως όλο και περισσότερη τσίμπλα βγαίνει από τα μάτια των Ελλήνων και περισσότερο κερί από τα αυτιά τους.

Ερ: Σχετικά με το μήνυμα του κ. Καραμανλή από την Κρήτη, που δήλωσε ότι πρόκειται για ώρες «εθνικής ευθύνης» και προέτρεψε τον κόσμο να στραφεί προς την πατριωτική μεριά και όχι προς τον Καρατζαφέρη...
Απ: Εννοούσε: «Κοιτάω εγώ προς τον Καρατζαφέρη, δεν χρειάζεται να κοιτάτε εσείς».
Βγάζει σημαίες που δεν είχε το 2004, μιλάει για βέτο και για πατριωτισμό.... Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: