9/10/07

Δηλώσεις Μάθιου Νίμιτς...

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντέβινικ» ο Μάθιου Νίμιτς επαναλαμβάνει ότι δεν κρίνει χρήσιμη στην παρούσα φάση την κατάθεση νέας πρότασης για την επίλυση του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δηλώνει ότι η εξεύρευση λύσης είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά εκφράζει αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να βρεθεί μία λύση.

Σχετικά με την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σίρτζαν Κέριμ, ο Μάθιου Νίμιτς λέει:«Το συμβάν κατά την προσφώνηση του προέδρου Τσερβένκοφσκι, κατά την άποψή μου, καταδεικνύει ότι όλη η διεθνής κοινότητα θα ήταν ωφελημένη από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ναι μεν, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα της χώρας, όμως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία. Κατ' αυτό τον τρόπο, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκε σε μία δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση».

«Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω, ότι προσωπικά, δεν τρέφω ιδαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες.»Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και κατά την άποψη μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν. »Για τον λόγο αυτό, μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει. Η αντιπαλότητα αυτή προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον 21ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του». »Όμως αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη, η οποία πιθανόν να μην έχει μεγάλη σημασία. Εγώ περισσότερο θέλω να βλέπω μπροστά παρά πίσω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν δυνατότητες να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, ισχυρές δημοκρατίες με οικονομική προοπτική, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με την προϋπόθεση να δουλεύουν από κοινού και να αφήσουν πίσω τους κάποια από αυτά τα ιστορικά ζητήματα.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: