25/10/07

Mαθητικές παρελάσεις

Ενόψει της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θεωρούμε χρήσιμο να διευκρινίσουμε τις θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. επί τριών θεμάτων που σταθερά συνδέονται με τον εορτασμό της: το εάν πρέπει να γίνονται μαθητικές παρελάσεις ή όχι, τη μορφή της συμμετοχής σε αυτές και το δικαίωμα στην τιμή του να κρατάει ένας μαθητής την Ελληνική Σημαία.

Είναι σημαντικό, καταρχήν, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. αφενός μεν έχει μια πολιτική προσέγγιση πατριωτική και Ελληνοκεντρική που διαπνέεται από το Ελληνικό πνεύμα, τις Ελληνικές αξίες και την Ελληνική κουλτούρα, αφετέρου δε ότι στηρίζει τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα στην ασφάλεια, στην πρόοδο και στην ευημερία όλων όσων ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε και προτείνουμε τα εξής:


1. Οι μαθητικές παρελάσεις αποτελούν μία επετειακή εκδήλωση απόδοσης μνήμης και τιμής προς όλους όσους αγωνίστηκαν για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας.
2. Η Ελληνική Σημαία είναι ένα Εθνικό Σύμβολο που θα πρέπει να προστατεύεται από όλους όσους επιδιώκουν να την μεταχειριστούν ως τρόπαιο ή να την κάψουν, άσχετα με την εθνικότητα και την καταγωγή τους.
3. Είναι ευθύνη της Παιδείας μας να εμπνεύσει στη νέα μας γενιά την αγάπη προς την πατρίδα και το σεβασμό προς τα Εθνικά μας Σύμβολα, προς τα ιδανικά και τα πρόσωπα των αγώνων του λαού μας για την Εθνική μας ανεξαρτησία.
4. Η συμμετοχή στις μαθητικές παρελάσεις θα πρέπει να είναι εθελοντική.
5. Το δικαίωμα στην τιμή του να σηκώνεις την Ελληνική Σημαία θα πρέπει να είναι ανοικτό στον οποιοδήποτε μαθητή το δικαιούται, το επιθυμεί και μπορεί να νοιώσει τη σημασία και την ευθύνη της τιμής αυτής.
6. Οι μαθητικές παρελάσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, ακόμα και εάν ένας μόνον μαθητής επιθυμεί τη διεξαγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: