18/10/07

Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Παρέμβαση του Κ. Αϊβαλιώτη στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κασίμη για τις χρηματοδοτήσεις προς τα Σκόπια και για να συνδεθούν τα ελληνικά κονδύλια προς την Αλβανία με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων της καθώς και με την αξιόπιστη απογραφή τους, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί έναντι της ΕΕ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης παρενέβη κατά την συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σχετικά με το «Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων» (ΕΣΟΑΒ) και ζήτησε να μάθει από τον παριστάμενο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κασίμη τι γίνεται με τις ελληνικές χρηματοδοτήσεις ύψους 74.840.000 ευρώ προς τα Σκόπια.

Ο κ. Κασίμης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δεν προτάθηκε επέκταση της χρονικής ισχύος του Προγράμματος για την ΠΓΔΜ λόγω της αναγραφής του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στα έγγραφα που απέστειλε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στην ερώτηση του Κ. Αϊβαλιώτη σχετικά με την σύνδεση της προστασίας των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, των Τσιγγάνων και των άλλων μειονοτήτων της Αλβανίας με την ελληνική χρηματοδότηση προς την χώρα αυτή, ο κ. Κασίμης ανέφερε ότι τέτοια σύνδεση δεν υπάρχει και ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει την εκτέλεση έργων στις περιοχές όπου κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 10% των ελληνικών χρηματοδοτήσεων (συνολικού ύψους 550.000.000 ευρώ) προς τις χώρες των Βαλκανίων κατευθύνονται προς την Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: