17/10/07

Ο Μάκης Βορίδης στην διάσκεψη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο βουλευτής Αττικής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μάκης Βορίδης συμμετέχει ως μέλος της αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου στην διάσκεψη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λισσαβόνα.
Η διάσκεψη, η οποία οργανώνεται από την Πορτογαλική Προεδρία, θα διαρκέσει μέχρι την 16 Οκτωβρίου 2007 και θα συζητήσει θέματα όπως η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, η Ευρώπη των δικαιωμάτων και των αποτελεσμάτων, θέμα που ανέπτυξε χθές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, το μέλλον της Ευρώπης, που ήδη ανέπτυξε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Χοσέ Σώκρατες, καθώς και την Μεσογειακή διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύχθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Λουίς Αμάντο.
Ο κ. Βορίδης έθεσε το θέμα του ελέγχου της μεταναστεύσεως στα Ευρωπαϊκά σύνορα και των μέτρων και των φροντίδων που η Ε.Ε. έχει τυχόν συμφωνήσει με τα κράτη της Μεσογείου που αποτελούν κράτη προελεύσεως και διελεύσεως μεταναστών, όπως η Τουρκία. Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης ρώτησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Λουίς Αμάντο, για το αν υφίστανται συμφωνίες με τις οποίες τα κράτη διελεύσεως μεταναστών έχουν αναλάβει υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν μέτρα ελέγχου της μεταναστευτικής ροής, αν η τήρηση των συμφωνιών αυτών επιτηρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σύστημα κυρώσεων προς τα κράτη που δεν τιμούν τις δεσμεύσεις τους.
Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι η διαδικασία της Βαρκελώνης, δηλ. η βασική διαδικασία συνεννοήσεως μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών κρατών (Αλγερία, Τουρκία, Μαρόκο κ.λπ.) δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις των καιρών, δηλαδή ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν αποτελεσματικές πολιτικές περιορισμού της μεταναστεύσεως στα κράτη προελεύσεως και διελεύσεως των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: