14/11/07

Πέφτει μακριά για το Μαξίμου το Πέραμα



Toυ Μιχάλη Χάνδακα
Υπ. Βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ. Β΄Πειραιά



Πρωί Κυριακής, γύρω στις 10 και μισή, κατευθύνομαι με το αυτοκίνητο προς το Πέραμα. Η αρχή της λεωφόρου Ειρήνης είναι κλειστή με κορδέλα και δύο άνδρες της Τροχαίας Κορυδαλλού περιφρουρούν το σημείο απαγορεύοντας στους οδηγούς να περάσουν λόγω του Γύρου της πόλης που διοργάνωνε ο δήμος Περάματος και βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. Ενας από τους οδηγούς ήμουν και εγώ, και μη φανταστείτε ότι εξαιρέθηκα λόγω της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφου-εκδότη, παρόλο που είχε προσκληθεί η «Εν Πειραιεί» για τη δημοσιογραφική κάλυψη του αθλητικού γεγονότος. Ο ένας από τους δύο ήταν ανένδοτος. Δεν το ενδιέφερε αν έπρεπε να κάνω τη δουλειά μου, γιατί ήθελε να εκτελέσει μέχρι κεραίας τις εντολές της διοικητού κ. Κωνσταντίας Κορώνη, και η εντολή ήταν να κλείσει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο Πέραμα αλλά και στη Σαλαμίνα. Και αν κάποια έγκυος έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως τι θα έκαναν; Ομως αν ήταν κάποιο σημαίνον πολιτικό πρόσωπο, κάποιος βουλευτής π.χ. δεν το συζητάμε. Ο δρόμος θα άνοιγε, αλλά ο λαουτζίκος παρέμενε εγκλωβισμένος στις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν μέχρι τη λεωφόρο Γρηγόρη Λαμπράκη, τη Σχιστού και τη λεωφόρο Σαλαμίνος. Απίστευτο το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσε η ίδια η Τροχαία.
Αυτός ο μοναδικός δρόμος λοιπόν ήταν κλειστός γιατί η κ. Κορώνη και οι άνδρες του τμήματος της Τροχαίας Κορυδαλλού προφανώς βαρέθηκαν να πράξουν το αυτονόητο. Να κλείσουν δηλαδή με κώνους τη μία λωρίδα κυκλοφορίας για τους δρομείς και από τις άλλες να διεξάγεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αυτό που είδαμε στο Πέραμα δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι σαν να λέμε: πονάει δάχτυλο, κόβει χέρι. Η κ. διοικητής επέλεξε την εύκολη λύση αδιαφορώντας για το γεγονός ότι Κυριακάτικα, ημέρα αργίας, που ο κόσμος ξεκουράζεται και θέλει να ηρεμήσει τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα, καταταλαιπωρήθηκε επειδή αποφάσισε και διέταξε το κλείσιμο του δρόμου. Όταν κάποιοι πολίτες κλείνουν τον δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας διώκονται για παρακώλυση συγκοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση η Τροχαία είναι στο απυρόβλητο; Και γιατί; Ισως η κ. Κορώνη να μας απαντήσει ότι δεν επαρκεί η δύναμη της Τροχαίας Κορυδαλλού, πως χρειάζεται να ενισχυθεί. Ε, αν δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της τότε γιατί δεν παραιτείται; Παρατηρούμε επίσης μια ανεπάρκεια, ανοχή να το πώ, να αντιμετωπιστεί το καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργείται στη Σαλαμίνος, μπροστά σε οπωροπωλείο που καταλαμβάνει το οδόστρωμα με καφάσια, το σούπερ μάρκετ και τη ΔΕΗ. Δεν είδαμε καμία αποτελεσματική παρέμβαση της Τροχαίας Κορυδαλλού, για να μην πω ανύπαρκτη.Η Τροχαία Κορυδαλλού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το «καθεστώς» που έχει διαμορφωθεί εκεί.
Εμείς πάντως δεν θα σταματήσουμε να ασκούμε έντονη κριτική. Αν ήταν διοικητής της Τροχαίας Κηφισιάς ή Ψυχικού η κ. Κορώνη θα έκλεινε τους δρόμους; Φαίνεται πως για την κυρία διοικητή οι πολίτες του Περάματος και γενικότερα της Β’ Πειραιά δεν έχουν τόση αξία όση οι κάτοικοι των βορείων προαστίων. Ποιος τολμά στην ελίτ του λεκανοπεδίου να κλείσει δρόμους; Αλλά ποιος τους είπε ότι οι Περαματιώτες, οι Σαλαμίνιοι, οι Νικαιώτες, οι Κερατσινιώτες είναι πολίτες β’ κατηγορίας; Ποιος τους είπε ότι μπορούν να διαχωρίζουν τους κατοίκους σε πατρίκιους και πληβείους;
Και δεν είναι μόνο αυτό. Από το κλείσιμο της λεωφόρου Ειρήνης επανέρχεται στο προσκήνιο και το πρόβλημα του ενός και μοναδικού δρόμου που έχει το Πέραμα, και οι κυβερνώντες το ξεχνούν την επομένη των εκλογών. Μια πόλη που στην καρδιά της έχει τα λεγόμενα καζάνια του θανάτου, εξακολουθεί να μην έχει διέξοδο διαφυγής. Ακόμα κατασκευάζεται ο δεύτερος δρόμος και ποιος ξέρει μέχρι πότε θα κατασκευάζεται! Στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, θα μιλάμε για ολοκαύτωμα, για έναν πραγματικό εφιάλτη. Και οι βουλευτές μας τι κάνουν; Τίποτα δεν κάνουν για το Πέραμα και για την υπόλοιπη Β’ Πειραιά. Εξασφάλισαν τις έδρες και μην τους είδατε…Το έλεγα και προεκλογικά το λέω και τώρα, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τα λεγόμενα και γραφόμενά μου. Πέρασαν οι εκλογές και τους ξαναχάσαμε. Αραξαν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι βουλευτές μας. Στην πραγματικότητα τρέχουν μόνο λίγους μήνες πριν τις κάλπες. Μόνον τότε. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για το πρόβλημα, που είναι από τα πιο σοβαρά και το έχει υποβαθμίσει. Η γειτονιά της Β’ Πειραιά βλέπετε, πέφτει μακριά για το Μέγαρο Μαξίμου και πολύ πιο μακριά για την κατοικία της Ραφήνας. Κατά τ’ άλλα ο κ. Καραμανλής ήταν υποψήφιος στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια. Ιδού το ενδιαφέρον του για τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά και τις φτωχογειτονιές της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: