29/11/07

«Ποιος φταίει για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που μαστίζουν τους πτυχιούχους στη χώρα μας;»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., Πρέσβη κ. Γ. Γεωργίου για τα αποτελέσματα της «Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση στην Ευρώπη» όπου η Ελλάδα φαίνεται να είναι η δεύτερη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην απασχόληση των νέων πτυχιούχων σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Γι’ αυτό το λόγο ζητεί να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιες είναι οι ευθύνες των Ελληνικών αρχών που οδήγησαν σ’ αυτήν την κατάσταση χιλιάδες νέους που αφιέρωσαν χρόνια στα θρανία για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Γεωργίου είναι η ακόλουθη:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την απασχόληση στην Ευρώπη. Σ’ αυτή την έκθεση η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει πρόβλημα υψηλής ανεργίας της τάξεως του 25% ενώ φτάνει το 35% στις νέες γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη (μετά τη Βουλγαρία) χώρα που έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων νέων τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους (ποσοστό λιγότερο από το 50% των πτυχιούχων). Επίσης η Ελλάδα με ποσοστό 40% έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε στο ότι οι νέοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εργασίες που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους ενώ παράλληλα υπάρχει δυσαναλογία στις αμοιβές των νέων κάτω των 25 ετών με αυτές των νέων άνω των 25 ετών για την ίδια εργασία.
Μπορεί να με ενημερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι η ευθύνη των Ελληνικών Αρχών για την πιο πάνω κατάσταση; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να βοηθήσει τους Έλληνες πτυχιούχους να βγουν από αυτό το επαγγελματικό αδιέξοδο; Προτίθεται, ίσως, να επιδοτήσει κάποιες επιχειρήσεις ώστε να έχουν κίνητρο να προσλαμβάνουν νέους πτυχιούχους;»

1 σχόλιο:

Πετρος είπε...

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι και το χαμηλό επίπεδο των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Βασικό παράδειγμα η Ινδία στην οποία έχουν επενδύσει οι μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες, λόγω του υψηλού επιπέδου της παιδείας που παρέχεται εκεί. Αλήθεια ποιο κόμμα έχει ολοκληρωμένη άποψη για την βελτίωση των Εγχώριων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και της παιδείας γενικότερα?