29/11/07

Φίλη χώρα η Μολδαβία, αλλά και τα ελληνικά συμφέροντα εκεί θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Παρέμβαση Αϊβαλιώτη κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας Μολδαβών βουλευτών στην Βουλή των Ελλήνων.


Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα αντιπροσωπείας διακεκριμένων Μολδαβών βουλευτών έγινε υποδοχή τους στην Βουλή των Ελλήνων και συζήτηση με Έλληνες βουλευτές όλων των κομμάτων στην Αίθουσα της Γερουσίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής της Β΄Αθηνών Κωστής Αϊβαλιώτης καλωσόρισε τους Μολδαβούς βουλευτές εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. και τόνισε τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών «από την εποχή του Υψηλάντη και της Ελληνικής Επανάστασης».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η πορεία της Μολδαβίας προς την ΕΕ χρειάζεται τη στήριξη και της Ελλάδας και παράλληλα ζήτησε από τους Μολδαβούς βουλευτές να τον πληροφορήσουν πού βρίσκεται το ζήτημα της απόδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονος ( η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Κισινάου , πρωτεύουσας της Μολδαβίας) στην Ελληνική Κοινότητα, αφού έτσι όριζε η διαθήκη των αδελφών Συνοδινού που ζούσαν στην χώρα αυτή . Η Εκκλησία αυτή ήταν κληροδότημα της οικογένειας Συνοδινού και σήμερα έχει αποδοθεί στη Μολδαβική Εκκλησία, παρόλο που «εντελώς διαφορετική ήταν η επιθυμία των Ελλήνων στους οποίους ανήκε ο Ναός» , όπως τόνισε ο Κ. Αϊβαλιώτης προς τους Μολδαβούς βουλευτές.

Επίσης ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. επεσήμανε ότι «αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο και δημοκρατικό δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στην ελληνική εκπαίδευση και την ελληνική γλώσσα οι 4.000 Έλληνες ομογενείς που ζουν στη Μολδαβία», κάτι με το οποίο οι Μολδαβοί βουλευτές συμφώνησαν .

Αναφορικά με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης οι Μολδαβοί βουλευτές επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ούτε γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των Μολδαβών πολιτών που έχουν μπει νομίμως ή παρανόμως στην ελληνική επικράτεια, ενώ για το ζήτημα της επιστροφής της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι Μολδαβοί βουλευτές επεσήμαναν ότι θα μπορούσε να ρυθμιστεί μεταξύ της Ελλαδικής Εκκλησίας και των Μολδαβικών εκκλησιαστικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: